« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
DIJETE

Dukan dijeta - prehrana na koju vrijedi podsjetiti

Osnovna karakteristika Dukan dijete je minimalan unos ugljikohidrata i visok unos proteina, a uz to je moguće jesti do mile volje one hrane koja je dozvoljena u tom trenutku

Dukan dijeta je zahtjevna, ali učinkovita
Dukan dijeta je zahtjevna, ali učinkovita (Arhiva)
Više o

dijeta

,

Dukan dijeta

,

faze

Dukan dijeta spada među najpopularnije dijete današnjice, jer ovo čedo francuskog nutricionista dr. Pierrea Dukana omogućava gubitak i do 15 kilograma u dva mjeseca u slučaju da se držite zahtjevnog režima prehrane.

Osnovna karakteristika Dukan dijete je minimalan unos ugljikohidrata i visok unos proteina, a uz to je moguće jesti do mile volje one hrane koja je dozvoljena u tom trenutku.

>> Dukan dijeta - opća pravila >>

Dukan dijeta ima četiri faze, evo i koje su to:

Faza napada - traje od tri do maksimalno deset dana, birate sami jer o tome ovisi broj skinutih kilograma, a jedu se isključivo proteini pripremljeni bez masnoća, no ne bilo kakvi:

jaja - do dva komada dnevno, kuhana
meso - govedina (nemasna), piletina, puretina, zečetina
mliječni proizvodi - s malim udjelom masnoća
riba - sva riba
školjke - sve školjke
tofu

>> Dukan dijeta - kako lakše preživjeti prvu fazu >>

Od začina su dozvoljeni biljni, češnjak, ocat, senf, sol i umjetni zaslađivači. Preporučuje se dnevno provesti 20-ak minuta šetajući, bez žustrog vježbanja, a probavne probleme (zatvor) rješavate žlicom mekinja dnevno.

>> Prava istina o Dukan dijeti >>

Faza izmjene - sve dok ne dostignete željenu težinu, pet dana se jedu proteini iz prve faze uz dodatak povrća, a zatim pet dana samo proteini. Dozvoljeno je svo povrće osim graha, graška, krumpira, kukuruza, leće i riže. Masnoće se i dalje strogo zabranjuju, pa sve pripremate bez ulja ili kuhajući.

>> Ultimativna Dukan dijeta - jedite koliko želite uz samo jedno pravilo >>

Faza konsolidacije - zadržavanje dostignute težine, uvode se ugljikohidrati i voće, pa tako uz sve namirnice uz dvije faze smijete jesti integralnu tjesteninu i rižu, krumpir i ostalo škrobno povrće kao i voće, ali ne banane. Traje onoliko dana koliko ste kilograma izgubili od početka dijete. Dva dana u tjednu možete jesti i slatko.

>> Dukan dijeta - recepti >>

Faza stabilizacije - to zapravo i nije faza već finale cijele priče, promjena načina prehrane koja bi trebala trajati zauvijek. Jedino je pravilo da jedan dan u tjednu bude proteinski prema pravilima prve faze.

23.05.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh