« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
fifanje pafca

Dude kod djece mogu izazvati smetnje u govoru

Pretjerana i preduga uporaba duda te sisanje prsta deformira zube i otežava učenje izgovaranja riječi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dojenje

,

duda za bebe

,

sisanje prsta

,

poteškoće u govoru

Bebe i mala djeca koja koriste dudu tri su puta više izloženi riziku od nastanka poremećaja u govoru, zaključak je jednog istraživanja.

Znanstvenici su kod djece koja su minimalno tri godine koristila dudu primijetili više poteškoća u govoru nego kod one koja je nisu koristila.

Bebači koji sišu palac također spadaju u tu kategoriju. Iako su rezultati samo preliminarni, ipak sugeriraju da roditelji koji si žele kupiti malo mira i tišine to ustvari čine na račun vlastitog djeteta.

Američki i čileanski znanstvenici analizirali su povijest sisanja prsta, dojenja i korištenja duda na uzorku od 128 djece od tri do pet godina starosti.

Također su koristili i lingvističke testove s ciljem provjeravanja je li razina ispravnosti govora djece odgovara njihovoj dobi.

Dr. Clarita Barbosa sa Sveučilišta Washington otkrila je da su djeca koja sišu prst ili dudu tri puta izloženija riziku nastanka poteškoća u govoru.

"Ovi rezultati sugeriraju da predugo sisanje, ne računajući dojenje, može uzrokovati zaostajanje u razvoju govornih sposobnosti djeteta", rekla je dr. Barbosa.

Ipak, znanstvenica napominje da je potrebno napraviti još veću studiju po tom pitanju.

Po njenom mišljenju, zaključci studije samo dodatno potvrđuju stajalište da dojenje treba produljiti što je više moguće, no da ih ipak treba uzeti sa zrnom soli jer spadaju tek pod opservacije, a ne službene rezultate opsežnog istraživanja.

Debate oko uporabe duda dugo muče roditelje. Neke bebe zaista uživaju u njima što roditeljima daje malo mira, no stomatolozi misle da pretjerano korištenje takvih pomagala deformira zube, a logopedi da su bebe isključene iz svakodnevnog razgovora jer teže uče izgovarati riječi.

21.10.2009. 10:01:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh