« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 dana i 10 sati
SAVJETI

Doručak za zdrav mozak

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto prehrana koja uključuje puno povrća podržava zdravlje mozga

Povrće je zdravo za vaš mozak
Povrće je zdravo za vaš mozak (Arhiva)
Više o

doručak

,

povrće

,

zdravlje mozga

Hrana poput ribe, jaja i oraha je na vrhu popisa zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Iako su sve tri namirnice sigurno korisne za zdravlje mozga, važno je ne podcijeniti važnost prehrane bogate povrćem.

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto prehrana koja uključuje puno povrća podržava zdravlje mozga. Neurologinja, dr. Lori Schneider, kaže da je jedan od njih taj da je povrće bogato antioksidansima koji pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Oni mogu izazvati upale u cijelom tijelu, uključujući i mozak.

Povrće je također bogato vlaknima, što je važno za zdravlje mozga. Prehrana bogata vlaknima povezana je s boljim mentalnim zdravljem i kognicijom. Znanstvenici vjeruju da je to zbog izravne veze između mozga i crijeva. Dakle, sve što je dobro za crijeva, dobro je i za mozak.

Česta, ali umjerena konzumacija gljiva može poboljšati pamćenje

Iako neurologinja preporučuje širok izbor povrća kako bi se dobila zaokružena mješavina hranjivih tvari, jedno povrće posebno je istaknula. Dr. Schneider otkriva da jedno povrće jede svaki dan, i to zato što joj se sviđa okus i zbog njegove zdravstvene dobrobiti: gljive.

"Uživam u njihovom okusu i volim što su bogate proteinima i vlaknima te imaju malo kalorija i masti. Osim toga, imaju protuupalna svojstva i bogate su mnogim hranjivim tvarima", rekla je za Parade.

Dodaje da se beta-glukani, vrsta topivih vlakana povezanih s potporom imunološkom zdravlju, nalaze u stijenkama stanica gljiva. "Gljive također mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od raka", otkrila je.

Ističe da su znanstvena istraživanja dokazala specifične dobrobiti gljiva za mozak. "Postoji mnoštvo istraživanja o utjecaju gljiva na zdravlje mozga, a česta konzumacija ne samo da može potaknuti razvoj živaca, već i poboljšati pamćenje", zaključila je dr. Schneider.

18.06.2024. 08:14:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.06.2024. 10:06
    omega3 su zdrave za mozak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh