« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 dana i 20 sati
SAVJETI

Kreativnost kao put prema mentalom zdravlju

U suvremenom svijetu, gdje stres, anksioznost i depresija postaju sve prisutniji, kreativne aktivnosti mogu pružiti prijeko potrebnu ravnotežu i unutarnji mir

Može tako, recimo...
Može tako, recimo... (Arhiva)
Više o

kreativnost

,

mentalno zdravlje

Kreativnost je jedno od najmoćnijih sredstava koje čovjek može koristiti za poboljšanje svog mentalnog zdravlja. U suvremenom svijetu, gdje stres, anksioznost i depresija postaju sve prisutniji, kreativne aktivnosti mogu pružiti prijeko potrebnu ravnotežu i unutarnji mir. Bilo da se radi o pisanju, slikanju, glazbi, plesu ili bilo kojem drugom obliku umjetničkog izražavanja, kreativnost nudi brojne prednosti za mentalno zdravlje.

Jedan od ključnih načina na koji kreativnost pomaže je smanjenje stresa. Kada se upustimo u kreativnu aktivnost, fokusiramo se na stvaranje i izražavanje, čime se odmičemo od svakodnevnih briga i problema. Ovo usmjeravanje pažnje na nešto pozitivno i produktivno može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te poboljšati opće osjećanje dobrobiti. Umjetničke aktivnosti omogućuju nam da se izrazimo na način koji riječi često ne mogu opisati, pružajući ventil za naše emocije i misli.

Kreativnost također poboljšava samopouzdanje i samopoštovanje. Kada stvorimo nešto vlastitim rukama, osjećamo ponos i postignuće. Ovaj osjećaj može biti posebno važan za one koji se bore s niskim samopouzdanjem ili depresijom. Proces stvaranja i gledanja konačnog proizvoda može biti izvor zadovoljstva i ponosa, što dodatno jača naš osjećaj vlastite vrijednosti.

Društveni aspekt kreativnosti ne treba zanemariti. Sudjelovanje u kreativnim aktivnostima često uključuje interakciju s drugim ljudima, bilo kroz zajedničke projekte, radionice ili umjetničke grupe. Ove interakcije mogu pružiti osjećaj zajedništva i podrške, što je ključno za mentalno zdravlje. Društveni kontakti i podrška igraju vitalnu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih mentalnih poremećaja, uključujući depresiju i anksioznost.

Pored toga, kreativnost može poslužiti kao moćan alat za introspekciju i samoosvješćivanje. Kroz kreativne procese, kao što su pisanje dnevnika, crtanje ili skladanje glazbe, možemo dublje razumjeti sebe i svoje emocije. Ovaj proces samoosvješćivanja može pomoći u identificiranju uzroka stresa i tjeskobe, te nam omogućiti da razvijemo strategije za njihovo upravljanje.

Važno je napomenuti da nije nužno biti talentiran umjetnik da bi se iskoristile blagodati kreativnosti. Proces je bitniji od rezultata. Svaka osoba može pronaći kreativnu aktivnost koja joj odgovara i koja donosi radost i mir. Čak i jednostavne aktivnosti, kao što su bojanje ili pletenje, mogu biti izuzetno terapeutske.

Zaključno, kreativnost nije samo način izražavanja, već i moćan alat za održavanje i poboljšanje mentalnog zdravlja. Kroz smanjenje stresa, povećanje samopouzdanja, društvenu interakciju i samoosvješćivanje, kreativne aktivnosti mogu značajno pridonijeti našem emocionalnom i psihološkom blagostanju. U vremenu kada se mentalno zdravlje sve više prepoznaje kao ključni element cjelokupnog zdravlja, kreativnost nudi jednostavan, ali učinkovit način da se osjećamo bolje i živimo ispunjeniji život.

17.06.2024. 20:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.06.2024. 08:11
    Treba naci mir unutarnji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh