« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
NAGRADE

Dodijeljene nagrade hrvatskog glumišta uz mali skandal

Svečana dodjelu 30. Nagrade hrvatskog glumišta održana je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na kojoj su proglašena najbolja ostvarenja na području dramske, radio i televizijske umjetnosti

Nagrade hrvatskog glumišta
Nagrade hrvatskog glumišta (Arhiva)
Više o

Nagrade hrvatskog glumišta

Najboljim redateljem drame proglašen je Bobo Jelčić za autorski projekt Sorry, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jelčić je SMS porukom poručio da odbija primiti nagradu, a da će obrazloženje poslati kasnije 

Za najbolju dramu u cjelini proglašena je "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolju opernu predstavu u cjelini nagradu je dobila "Lastavica" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile su predstave "Sad sam Matthaus" u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta i predstava "SOL" u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u baletu dobila je Maja Bezjak, koja je zahvalila i kazala da je zajedno s kolegicama i kolegama plesala za slobodu i da su je dobili. Poručila je mladima da trebaju imati hrabrosti i ići za svojim pozivom. Pozvala je na otvaranje hrvatskih baletnih škola koje su već dugo zatvorene, jer se talentirana hrvatska djeca nemaju gdje obrazovati, dok je u tri nacionalna baleta igraju 95 posto stranci.

Apeliram da se otvore škole i da njegujemo svoju djece, kazala je.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u drami dobila je Vlasta Knezović koja je kazala da treba dugo letjeti dok se ne vratimo na zemlju, te da su rijetki glumci koji lete do kraja.

26.11.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh