« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina
NAJDESTRUKTIVNIJI PROJEKT NA ZEMLJI

Djelatnica trgovine zalivena naftom

Zašto su se ‘trgovine sapunima’ zapjenile zbog kanadskog katranskog pijeska?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (LUSH)
Više o

nafta

,

LUSH

,

katranski pijesak

Kako bi zaustavili ulazak katranskog pijeska na europskoj granici, Lush apelira na europske parlamentarce i predstavnike kanadskih vlasti da prestanu s lobiranjem i da zabrane ulazak katranskog pijeska na europsko tržište. Direktiva o kvaliteti goriva, prijedlog je zakona koji trenutno diže dosta prašine u EU parlamentu, a tiče se upravo ulaska kanadskog katranskog pijeska na europsko tržište.

Budući da se vađenjem katranskog pijeska ispušta 3 do 5 puta više CO2 nego kod konvencionalnog crpljenja nafte, postoji izgledna opasnost da se EU ciljevi smanjenja emisije CO2 ne ispune, čak štoviše- povećaju, ako katranski pijesak postane dostupan za masovniju upotrebu.

Toni Ćaleta, brand manager Lusha za Hrvatsku, Sloveniju i BiH kaže:

"Naša ovisnost o nafti tjera nas do očajnih mjera. Konkretno, kada govorimo o katranskom pijesku koje putuje prema Europi, mi strugamo samo 'dno naftne bačve', i moramo ga zaustaviti. Katranski pijesak ugrožava ljude, ubija životinje, devastira okoliš, i mi moramo povući crtu- reći dosta! Spriječimo ulazak prljavog katranskog pijeska u Europu i okrenimo se čistoj, obnovljivoj energiji."

Clayton Thomas Mueller iz organizacije Indigenous Enviromental Network kaže:

"Europa je vodeća u svijetu kada govorimo o donošenju i provođenju zakona vezanih uz zaštitu okoliša. Direktiva o kvaliteti goriva, ako prođe u svom izvornom obliku, poslat će snažnu poruku Kanadi- vaš prljavi katranski pijesak ne može se 'lijepo upakirati', u Europi ne prolazi 'zeleno pranje'!

I dok se u Sjevernoj Americi udruge indijansko-eskimskih zajednica svim snagama bore protiv katranskog pijeska, Europa im može pružiti podršku zauzimajući jasan protivni stav prema ovom prljavom gorivu. "


15.06.2011. 12:41:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh