Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 12:41:52
NAJDESTRUKTIVNIJI PROJEKT NA ZEMLJI

Djelatnica trgovine zalivena naftom

Zašto su se ‘trgovine sapunima’ zapjenile zbog kanadskog katranskog pijeska?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (LUSH)

Kako bi zaustavili ulazak katranskog pijeska na europskoj granici, Lush apelira na europske parlamentarce i predstavnike kanadskih vlasti da prestanu s lobiranjem i da zabrane ulazak katranskog pijeska na europsko tržište. Direktiva o kvaliteti goriva, prijedlog je zakona koji trenutno diže dosta prašine u EU parlamentu, a tiče se upravo ulaska kanadskog katranskog pijeska na europsko tržište.

Budući da se vađenjem katranskog pijeska ispušta 3 do 5 puta više CO2 nego kod konvencionalnog crpljenja nafte, postoji izgledna opasnost da se EU ciljevi smanjenja emisije CO2 ne ispune, čak štoviše- povećaju, ako katranski pijesak postane dostupan za masovniju upotrebu.

Toni Ćaleta, brand manager Lusha za Hrvatsku, Sloveniju i BiH kaže:

"Naša ovisnost o nafti tjera nas do očajnih mjera. Konkretno, kada govorimo o katranskom pijesku koje putuje prema Europi, mi strugamo samo 'dno naftne bačve', i moramo ga zaustaviti. Katranski pijesak ugrožava ljude, ubija životinje, devastira okoliš, i mi moramo povući crtu- reći dosta! Spriječimo ulazak prljavog katranskog pijeska u Europu i okrenimo se čistoj, obnovljivoj energiji."

Clayton Thomas Mueller iz organizacije Indigenous Enviromental Network kaže:

"Europa je vodeća u svijetu kada govorimo o donošenju i provođenju zakona vezanih uz zaštitu okoliša. Direktiva o kvaliteti goriva, ako prođe u svom izvornom obliku, poslat će snažnu poruku Kanadi- vaš prljavi katranski pijesak ne može se 'lijepo upakirati', u Europi ne prolazi 'zeleno pranje'!

I dok se u Sjevernoj Americi udruge indijansko-eskimskih zajednica svim snagama bore protiv katranskog pijeska, Europa im može pružiti podršku zauzimajući jasan protivni stav prema ovom prljavom gorivu. "


15.06.2011. 12:41:52
http://metro-portal.hr/djelatnica-trgovine-zalivena-naftom/60163/