« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
CFI

Djeci treba obrazovanje, hrana i čisti okoliš

Uvijek smo iznenađeni i inspirirani kada vidimo koliko važnosti djeca u zemljama u razvoju pridaju obrazovanju

Ovi mališani znaju vrijednost obrazovanja
Ovi mališani znaju vrijednost obrazovanja (Shutterstock)
Više o

hrana

,

djeca

,

zaštita okoliša

,

istraživanje

,

obrazovanje

Povodom današnjeg Međunarodnog dana prava djeteta, treba podsjetiti da na svijetu ima puno više djece koja nemaju ništa nego one koja imaju dovoljno. Zanimljivo, djeci koja odrastaju u zemljama u razvoju smatraju da im je u životu najvažnije obrazovanje, osiguranje dovoljne količine hrane i briga o okolišu, rezultati su istraživanja koje je provela organizacija Child Fund International. 

Takve je odgovore dala polovina od preko šest tisuća anketirane djece iz 47 zemalja u razvoju širom sivjeta, a uz to im je važan i prostor za siguran život.

Djeca su, prema mišljenju stručnjaka CFI-ja, izuzetno zrela za svoju dob i potpuno im je jasna potreba za kvalitetnim obrazovanjem koje im je jedini siguran put iz bijede u kojoj trenutno žive.

Jednako tako, vrlo je važna svijest o očuvanju čistoće okoliša, jer unatoč tome što je mnogo ispitane djece preživjelo poplave, suše i požare, svjesni su da bi toga bilo manje kad bi bilo više brige za onečišćenje okoliša.

Možda i najdramatičnija razlika između djece u zemljama u razvoju i djece sa Zapada je i san o zanimanju, jer klinci iz Trećeg svijeta redom žele biti učitelji ili zdravstveni djelatnici, kako bi pomogli svojoj obitelji i društvu u cjelini, dok je na Zapadu najčešći san biti profesionalni sportaš.

20.11.2012. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh