Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2012. 15:02:00
CFI

Djeci treba obrazovanje, hrana i čisti okoliš

Uvijek smo iznenađeni i inspirirani kada vidimo koliko važnosti djeca u zemljama u razvoju pridaju obrazovanju

Ovi mališani znaju vrijednost obrazovanja
Ovi mališani znaju vrijednost obrazovanja (Shutterstock)

Povodom današnjeg Međunarodnog dana prava djeteta, treba podsjetiti da na svijetu ima puno više djece koja nemaju ništa nego one koja imaju dovoljno. Zanimljivo, djeci koja odrastaju u zemljama u razvoju smatraju da im je u životu najvažnije obrazovanje, osiguranje dovoljne količine hrane i briga o okolišu, rezultati su istraživanja koje je provela organizacija Child Fund International. 

Takve je odgovore dala polovina od preko šest tisuća anketirane djece iz 47 zemalja u razvoju širom sivjeta, a uz to im je važan i prostor za siguran život.

Djeca su, prema mišljenju stručnjaka CFI-ja, izuzetno zrela za svoju dob i potpuno im je jasna potreba za kvalitetnim obrazovanjem koje im je jedini siguran put iz bijede u kojoj trenutno žive.

Jednako tako, vrlo je važna svijest o očuvanju čistoće okoliša, jer unatoč tome što je mnogo ispitane djece preživjelo poplave, suše i požare, svjesni su da bi toga bilo manje kad bi bilo više brige za onečišćenje okoliša.

Možda i najdramatičnija razlika između djece u zemljama u razvoju i djece sa Zapada je i san o zanimanju, jer klinci iz Trećeg svijeta redom žele biti učitelji ili zdravstveni djelatnici, kako bi pomogli svojoj obitelji i društvu u cjelini, dok je na Zapadu najčešći san biti profesionalni sportaš.

20.11.2012. 15:02:00
http://metro-portal.hr/djeci-treba-obrazovanje-hrana-i-cisti-okolis/74984/