« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZZZZZZ

Deset načina za dobar i prirodan san

Spavanje je izuzetno važno za zdravlje, pa evo par dobrih savjeta kako lako i prirodno zaspati i odmoriti se tijekom noći

Kako prirodno zaspati i odmoriti se tijekom noći
Kako prirodno zaspati i odmoriti se tijekom noći (Shutterstock)
Više o

kućni ljubimci

,

spavanje

,

zdrav san

,

kako zaspati

,

djeca u krevetu

Istraživanja su pokazala da je dobar noćni san neophodan i za fizičko i za psihičko zdravlje, stoga bi bilo dobro pozabaviti se problemom spavanja koji ima sve više ljudi. Stres, djeca, kućni ljubimci, štetne navike ... sve nam to skraćuje san, čini nas nervoznim i rastresenim.

Deset savjeta koje dajemo neće pomoći baš svima, i neće baš svi savjeti biti za svakoga, no primjenite li barem neki od njih, garantirano ćete bolje spavati. Pa, krenimo ...

1. Razvijte naviku spavanja

Ma kako privlačno bilo, spavati do podne nedjeljom napravit će upravo obrnuto od željenog - umjesto da se naspavate, potpuno ćete zbuniti svoj biološki sat i natovariti si dodatne probleme sa spavanjem. Redovito odlaženje u krevet u isto vrijeme, pa čak i vikendima, pomaže vašem unutarnjem satu da razvije naviku i smanji vrijeme okretanja prije nego što zaspete na najkraće moguće.

2. Mrdnite se malo

Prema istraživanjima, odrasle osobe koje četiri puta tjedno izvode aerobne vježbe spavaju bitno bolje nego što je to bio slučaj prije redovitog vježbanja. Uz to, prijavljeno je bitno manje simptoma depresije, pojačana vitalnost i rjeđa želja za snom tijekom dana. Naravno, vježbajte par sati prije nego što krenete u krevet, kako ne bi nabrijani pokušavali zaspati.

3. Promijenite prehranu

Izbacite hranu i pića koja sadrže kofein - kavu, čaj, razne cole i čokoladu, i to od kasnog popodneva nadalje. Neka vam večera bude najlakši obrok, a obavezno je završite par sati prije sna. Izbjegavajte jako začinjenu hranu koja bi vas mogla držati budnima žgaravicom ili probavnim problemima.

4. Prestanite pušiti

Pušači imaju četiri puta veću vjerojatnost da se nakon sna osjećaju umorno i iscrpljeno od nepušača. Istraživači s renomiranog Johns Hopkinsa pripisuju to stimulativnom učinku nikotina i noćnom nedostatku istog, tj. problemima s ovisnošću. Uz to, pušenje pojačava sve probleme s disanjem koji onemogućuju zdrav san.

5. Izbjegavajte "jednu putnu"

Čašica za laku noć smeta navikama spavanja i moždanim valovima koji vam daju osjećaj svježine i odmora ujutro. Stoga, iako jedna putna može pomoći da brže zaspete, no kad taj alkohol ispari, obično se budite i teško vam je ponovno zaspati.

6. Ludizam prije spavanja je obavezan

Gotovo svatko prije spavanja gleda televiziju, surfa, razgovara mobitelom ili igra neku igricu. E, to je jako loša ideja, jer svjetlo stimulira mozak i ne dozvoljava mu da se smiri prije spavanja. Bilo bi dobro štogod pročitati ili popričati s ukućanima, jer će vam san tada lakše doći na oči.

7. Ne dijelite krevet s ljubimcima i djecom

Više od polovice ponosnih vlasnika kućnih ljubimaca koji s njima dijele krevet imaju problema sa spavanjem i češće se bude po noći. Roditelji koji imaju noćne goste u vidu djece čak u 80% slučajeva imaju i većih problema, prema tome, iako su i djeca i peseki slatki u krevetu, neka ostanu u svojim ...

8. Spavajte u hladnoj sobi

Prije spavanja sobu je dobro prozračiti, kako bi se temperatura smanjila. Obavezno gasite grijanje preko noći u hladnim dijelovima godine, jer ćete tako lakše zaspati i nećete se buditi tijekom noći. Naravno, prilagodite i pokrivače dobu godine.

9. Spavajte u mraku

Svjetlo govori vašem mozgu da je vrijeme za ustajanje, prema tome, zamračite spavaću sobu koliko god je to moguće. Čak i svjetlo mobitela je dovoljno da utječe na proizvodnju melatonina i prekine vam san, a tek računalni ekrani ...

10. Krevet je za spavanje i seks

Sve ostale aktivnosti u krevetu su nepoželjne - rad, hrana, televizija ... Ako se probudite tijekom noći, ustanite i pročitajte nešto, pokušajte meditirati, ni slučajno nemojte paliti televizor u spavaćoj sobi kako bi vas uspavao ....

20.09.2012. 22:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh