« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KOREKTNA KAMPANJA

Danilo Tuerk zamolio stranke da ga ne koriste u kampanji

Predsjednik je ocijenio da je uporaba njegovih slika u kampanji neprimjerena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Europski parlament

,

Borut Pahor

,

Danilo Tuerk

,

slovenske stranke

,

kampanja

Stranka predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora obećala je u četvrtak da će iz promidžbenog materijala u kojemu predstavlja svoje kandidate za Europski parlament povući fotografije predsjednika države Danila Tuerka.

"Predsjednik republike je predsjednik svih građana i ako je on ocijenio da je uporaba tih slika u kampanji neprimjerena, to treba poštovati", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik slovenske vlade i Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor.

Pahor je tako komentirao poziv koji je isti dan stigao iz Tuerkova ureda, i u kojemu je predsjednik države zamolio političke stranke da se u svojim promidžbenim materijalima uoči izbora za sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu ne koriste slikama s predsjednikom, koje bi mogle sugerirati da je Tuerk stranački opredijeljen ili da podupire neku od stranačkih kandidacijskih lista.

Iako u pozivu Tuerkova ureda to nije navedeno, poziv se odnosi na plakat Pahorove stranke na kojemu je Tuerk prikazan u društvu stranačkih kandidata za EP, a Tuerkove slike su i u brošuri koju su socijaldemokrati poslali na adrese 200.000 birača.

"Koristili smo se fotografijama snimljenima s predsjednikom države na javnim priredbama", rekao je komentirajući nesporazum glavni tajnik socijaldemokrata Uroš Jaušovec.

Slike su tako snimljene na tradicionalnom antifašističkom skupu "Put uspomena i drugarstva" koji se održava na dan oslobođenja Ljubljane, ali su na njima i drugi političari, a i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, objasnio je Jaušovec.

Dodao je da će poštovati predsjednikovu želju iako stranka ne može povući materijal koji je već poslala svojim biračima.

Tuerk, kojega ankete zadnjih mjeseci ističu kao najpopularnijeg domaćeg političara, pobijedio je na izravnim predsjedničkim izborima prije godinu i pol dana kandidata desnice Alojza Peterlea u drugom krugu, uz jaku potporu stranaka lijevog centra.

Da se kandidira na izborima toga istaknuta stručnjaka za međunarodno pravo i sveučilišnog profesora, s iskustvom u diplomaciji, nagovorio je tada upravo Borut Pahor, pošto ga je stranačko vodstvo uvjerilo da ne bi bilo dobro da se osobno kandidira na predsjedničkim izborima.

Za Sloveniju i samu stranku mnogo su važniji bili parlamentarni izbori koji su se održali godinu dana poslije i na kojima su Socijalni demokrati osvojili relativnu većinu u parlamentu, a Pahor postao predsjednik vlade. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 20:51:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh