« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
TURNEJA

Obama od 3. do 6. lipnja u posjetu Bliskom istoku i Europi

Predsjednik SAD-a posebnu pažnju će posvetiti provođenju mirovnog plana i rješavanju pitanja palestinskih izbjeglica.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Barack Obama

,

Bliski istok

,

Benjamin Netanyahu

,

Robert Gibbs

,

bliskoistočni mirovni proces

Posjet američkog predsjednika Baracka Obame Bliskom istoku i Europi idući tjedan uključit će i Saudijsku Arabiju, gdje će se sastati s kraljem Abudulahom, najavila je u četvrtak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je da će Obama u srijedu, 3. lipnja, u Rijadu s kraljem Abdulahom razgovarati o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, Iranu i terorizmu, prenose u četvrtak američki mediji.

Neki analitičari navode da američka vlada razmatra prihvaćanje preinačena arapskog mirovnog plana, koji je 2002. predložila Saudijska Arabija.

Planom se Izraelu nudi normalizacija odnosa sa svim arapskim državama u zamjenu za puno povlačenje sa svih teritorija koje je okupirao u ratu 1967., stvaranje palestinske države i "pravedno rješenje" za palestinske izbjeglice, odnosno pravo na povratak ili odštetu.

Obama će 4. lipnja posjetiti Kairo, sastati se s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakon i održati programatski govor o odnosu SAD-a s islamskim svijetom.

Egipatski predsjednik Mubarak trebao je u utorak posjetiti Bijelu kuću, ali je njegov dolazak otkazan zbog tragične smrti njegova 12-godišnjeg unuka.

Još se drži u tajnosti gdje će Obama održati govor u Kairu, no dnevni list 'Al Masry Al Youm' izvijestio je na prvoj stranici da je za to odabrano Kairsko sveučilište, koje će biti zatvoreno za boravka predsjednika SAD-a. No postoji mogućnost da je članak netočan, piše u četvrtak The New York Times. "Cijeli program još nije potvrđen", kazala je u srijedu glasnogovornica američkog veleposlanstva u Kairu.

Obamin bliskoistočni mirovni angažman, započet susretima s jordanskim kraljem Abdulahom 11. svibnja i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom 18. svibnja, nastavlja se u četvrtak kasnim popodnevnim sastankom s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući.

Idući tjedan Washington bi trebao posjetiti izraelski ministar obrane Ehud Barak i sastati se s državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom obrane Robertom Gatesom, najavili su izraelski mediji.

Američki predsjednik posjetit će idući vikend Europu i 6. lipnja u Francuskoj sudjelovati na obilježavanju 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji - Dana D.

Bijela kuća je u četvrtak priopćila da će Obama u petak, 5. lipnja, "posjetiti ranjene američke vojnike iz Iraka i Afganistana, te njihove obitelji u Regionalnom Medicinskom centru u Landstuhlu", američkoj bazi u Njemačkoj, a isti dan planira posjetiti i Dresden, te koncentracijski logor Buchenwald.

U oslobađanju radnog logora Ohrdurf, koji je pripadao sustavu logora Buchenwald, u travnju 1945. sudjelovao je i Obamin praujak, 84-godišnji Charles Payne, umirovljeni knjižničar iz Chicaga, tada pripadnik 89. pješačke divizije američke kopnene vojske. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 21:00:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh