« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NEISPUNJENA OBEĆANJA

Amnesty International kritizira Medvedeva

Rusija čini određene korake, ali oni su slabi, a na nekim područjima je došlo i do pogoršanja stanja, izjavljuju iz Amnestyja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Kavkaz

,

Amnesty International

,

mučenje zatvorenika

,

kršenje ljudskih prava

,

ubojstva novinara

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nije ispunio obećanja da će se boriti za veće poštivanje ljudskih prava, a u nekim su se slučajevima kršenja tih prava i pogoršala otkako je prošle godine preuzeo dužnost, upozorila je organizacija Amnesty International u četvrtak.

Medvedev je korio dužnosnike da krše ljudska prava, obećao da će se boriti protiv korupcije i dokinuti, kako ga je nazvao, pravni nihilizam u pravosudnom sustavu.

Amnesty je u zapisniku od 16 stranica naveo mnoštvo slučajeva kršenja ljudskih prava za mandata ruskog predsjednika, uključivo ubojstva novinara, mučenje zatvorenika i gađanje civila tijekom prošlogodišnjeg rata s Gruzijom.

"Prošle ste godine postavili nekoliko ciljeva koji, ako se primijene, mogu osnažiti vladavinu prava", kaže Amnesty u memorandumu koji je poslao Medevdevu.

"Dublje promjene još nisu vidljive. Određeni se koraci čine, ali ih Amnesty International smatra slabima... Na nekim se područjima stanje pogoršalo", tvrdi Amnesty International.

Kršenja ljudskih prava u sjevernom dijelu Kavkaza, uključivo nestanke, zlostavljanja i nepoštena suđenja, još se nekažnjeno čine, kaže Amnesty.

Amnesty je ozbiljno zabrinut zbog slučaja zatvorenog ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i njegova poslovnog partnera Platona Lebedeva kojima se sudi za nove optužbe zbog kojih bi mogli ostati u zatvoru još 22 godine.

Amnesty je pohvalio ovomjesečne Medvedevljeve napore da preispita ograničenja nametnuta nevladinim udrugama u razdoblju Putinove vlasti, što je u skladu s njegovim obećanjima da će osnažiti civilno društvo. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 20:44:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh