« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
UZBUNA UN-a:

Danas smo na početku krize hrane

Cijene prehrambenih proizvoda skočile su u velikom broju zemalja pa UN upozorava na novu krizu hrane u svijetu

Shopping
Shopping (MWN)
Više o

hrana

,

inflacija

,

UN

,

glad

,

kriza hrane

Novi porast cijena prehrambenih proizvoda mogao bi biti opasan za 80-ak zemalja u svijetu, upozorava UN koji tvrdi da nam prijeti nova kriza hrane u svijetu, prenosi Hina. 

"Danas smo na početku krize hrane slične onoj iz 2008", izjavio je u razgovoru za francuski dnevnik Les Echos posebni izvjestitelj UN za pravo na hranu Olivier de Schutter, govoreći o eksploziji cijena prehrambenih proizvoda 2008., zbog koje su u tridesetak zemalja izbili nemiri zbog gladi.

"Stanje je vrlo napeto", potvrdio je i Abdolreza Abbassian, zadužen u UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) za praćenje tržišta žitarica. Po tvrdnjama UN-a, oko 80 zemalja suočeno je s manjkom hrane, a najugroženiji su Burkina Faso, Mali, Mauritanija, Niger, Senegal i Čad.

Porastom cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda ugrožen se našao i Mozambik zbog malih deviznih pričuva, te neke središnjoazijske zemlje, poput Afganistana i Mongolije, a pošteđena nije ostala ni Sjeverna Koreja.

Poljoprivrednim proizvodima, osobito kukuruzu i pšenici - dvjema najvažnijim žitaricama - cijena neprekidno raste od kolovoza do sada, a FAO, već 20 godina zadužen za nadzor cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda (žitarica, mesa, šećera, masnoća i mliječnih proizvoda), ističe kako je njihova cijena najviša u povijesti.

Schutter upozorava kako je eksplozija cijena "vrlo opasna" za zemlje u razvoju, a poseban uzrok za zabrinutost jest činjenica što nema razloga pretpostaviti da će se trend rasta cijena promijeniti u idućih pola godine.

Nakon krize 2008. zalihe osnovnih poljoprivrednih proizvoda znatno su povećane u svijetu, pa su pšenične pričuve sa 166,19 milijuna tona 2008./09. povećane na 196,68 milijuna tona godinu poslije, a i ove će godine, unatoč velikoj suši i požarima u Rusiji te poplavama u Australiji, iznositi 176,72 milijuna tona.

Cijene skaču zbog panike na tržištu

"U svijetu nema nestašice", ustvrdio je de Schutter, jer bi količina današnje pričuve trebala dostajati za podmirenje potražnje na svjetskoj razini, a pozitivan je znak i cijena riže, još jednog temeljnoga poljoprivrednog proizvoda, koja je upola niža nego 2007.

"Nebeski" porast cijena zato je, procjenjuje Schutter, više odraz "panike" poljoprivrednih tržišta nego neravnoteže svjetske ponude i potražnje.

"Nakon objave informacija o požarima u Rusiji, užasnoj suši u Ukrajini, obilnim kišama u Kanadi i drugim nepogodama, neki tržišni čimbenici odlučuju ne prodati svoje zalihe odmah, a kupci istodobno žele odmah kupiti što je više toga moguće. Ako se tako počnu ponašati svi, cijene počinju rasti", zaključio je Olivier de Schutter.

11.01.2011. 18:26:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    11.01.2011. 19:00
    super malo će mo smršaviti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh