« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina
IDEALNA KOMBINACIJA

Dan je najbolje započeti uz doručak sa žitnim pahuljicama

Pahuljice s mlijekom idealan su obrok za doručak jer ćemo zahvaljujući njemu u ostatku dana jesti manje slatke, masne i općenito nezdrave hrane

Žitne pahuljice s mlijekom - najbolji doručak
Žitne pahuljice s mlijekom - najbolji doručak (Deviantart)
Više o

doručak

,

žitne pahuljice

,

mlijeko

Dobar doručak ključan je element zdravog načina življenja i on određuje kakav će vam biti ostatak dana, barem u prehrambenim smislu. Iako ima onih koji ruše teoriju da je doručak najvažniji obrok dana, nutricionistkinja Sigrid Gibson tvrdi sasvim suprotno - doručak je važan i tijekom njega najbolje je jesti žitne pahuljice jer ćemo zbog njih u ostatku dana jesti manje masne, slatke i nezdrave hrane, piše express.co.uk.

Idealno je dakle, doručkovati pahuljice s mlijekom jer je to dobar izvor kalcija i brojnih drugih nutrijenata poput vlakana, ugljikohidrata i proteina. Njen istraživački tim analizirao je 12.068 izvješća u sklopu NDNS-a (Nacionalna anketa o dijetama i ishrani koja se redovito provodi u Velikoj Britaniji), ankete koja je obuhvatila velik broj Britanaca u dobi između 19 i 64 godine.

>> Žitarice za doručak, zdravlje za cijeli dan

Rezultati su pokazali da jedna od pet osoba uopće ne jede krutu hranu za doručak, jedna trećina jede žitne pahuljice, a čak 45 posto ljudi uopće ne jede pahuljice. Najpopularniji element doručka je ili čaj ili kava (u 84 posto slučajeva). Mlijeko je elementarni dio kod 82 posto sudionika ankete, zatim slijede pahuljice (39 posto), kruh (33 posto) i voće (14 posto). No kao što smo već spomenuli, najbolji izbor su pahuljice s mlijekom. Žene su, na primjer, manje sklone tomu da za doručak jedu kobasice, slaninu, jaja i kruh. Radije uzimaju voće.

Istraživanje je pokazalo da je zdravom doručku možemo zahvaliti to što ćemo kasnije tijekom dana jesti manje masne i nezdrave hrane - u slučaju da preskočimo doručak, unosit ćemo više masnoća i ugljikohidrata. No važno je napomenuti sljedeće - pozitivan učinak doručka postoji samo ako je on temeljen na mlijeku i pahuljicama (uz ostalu zdravu hranu). Ako doručkujemo nešto drugo, lako je moguće da u ostatku dana unesemo još više nezdrave hrane, a manje proteina, upozorava na kraju Gibson.

20.02.2011. 10:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ZarađujemMasno
  20.02.2011. 13:18
  pa naravno al nemojte u sljedećem članku reći da je to obrnuta dijeta
 2. avatar
  FanZP
  22.02.2011. 20:21
  Nutricionizam ili znanost o prehrani, je multidisciplinarna znanost koja proučava prehranu i način utjecaja prehrane na zdravlje čovjeka.
  Nutricionist je specijalist za prehranu, koji pomaže ljudima da razumiju i primjene spoznaje znanosti o prehrani u održavanju i poboljšavanju vlastitog zdravlja. Nutricionist ima opće razumijevanje strukture i funkcija ljudskog tijela kao i široko znanje o prehrani.

  AUTOR ČLANKA JE PREPISIVAČ KOJI NEMA POJMA O TOME ŠTO PRETHODNE DEFINICIJE ZNAČE.PA ANGAŽIRAJTE STRUČNJAKA JER PRETHODNE TEORIJE SU POGREŠNE A CITATI POSUĐENI OD PSEUDOSTRUČNJAKA.
 3. avatar
  nutricionist
  23.02.2011. 00:38
  Da si kojim slučajem kliknuo na link u imenu autorice istraživanja koje je ovdje interpretirano, pročitao bi sljedeće:
  Sigrid has degrees in Natural Sciences (BA Hons, MA) from Cambridge University and an MSc in Human Nutrition from London University. She is a Registered Public Health Nutritionist with the Nutrition Society and a member of the Association for the Study of Obesity and the American Society of Nutrition.
  Bome, pseudostručnjak, definitivno :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh