Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2011. 10:37:00
IDEALNA KOMBINACIJA

Dan je najbolje započeti uz doručak sa žitnim pahuljicama

Pahuljice s mlijekom idealan su obrok za doručak jer ćemo zahvaljujući njemu u ostatku dana jesti manje slatke, masne i općenito nezdrave hrane

Žitne pahuljice s mlijekom - najbolji doručak
Žitne pahuljice s mlijekom - najbolji doručak (Deviantart)

Dobar doručak ključan je element zdravog načina življenja i on određuje kakav će vam biti ostatak dana, barem u prehrambenim smislu. Iako ima onih koji ruše teoriju da je doručak najvažniji obrok dana, nutricionistkinja Sigrid Gibson tvrdi sasvim suprotno - doručak je važan i tijekom njega najbolje je jesti žitne pahuljice jer ćemo zbog njih u ostatku dana jesti manje masne, slatke i nezdrave hrane, piše express.co.uk.

Idealno je dakle, doručkovati pahuljice s mlijekom jer je to dobar izvor kalcija i brojnih drugih nutrijenata poput vlakana, ugljikohidrata i proteina. Njen istraživački tim analizirao je 12.068 izvješća u sklopu NDNS-a (Nacionalna anketa o dijetama i ishrani koja se redovito provodi u Velikoj Britaniji), ankete koja je obuhvatila velik broj Britanaca u dobi između 19 i 64 godine.

>> Žitarice za doručak, zdravlje za cijeli dan

Rezultati su pokazali da jedna od pet osoba uopće ne jede krutu hranu za doručak, jedna trećina jede žitne pahuljice, a čak 45 posto ljudi uopće ne jede pahuljice. Najpopularniji element doručka je ili čaj ili kava (u 84 posto slučajeva). Mlijeko je elementarni dio kod 82 posto sudionika ankete, zatim slijede pahuljice (39 posto), kruh (33 posto) i voće (14 posto). No kao što smo već spomenuli, najbolji izbor su pahuljice s mlijekom. Žene su, na primjer, manje sklone tomu da za doručak jedu kobasice, slaninu, jaja i kruh. Radije uzimaju voće.

Istraživanje je pokazalo da je zdravom doručku možemo zahvaliti to što ćemo kasnije tijekom dana jesti manje masne i nezdrave hrane - u slučaju da preskočimo doručak, unosit ćemo više masnoća i ugljikohidrata. No važno je napomenuti sljedeće - pozitivan učinak doručka postoji samo ako je on temeljen na mlijeku i pahuljicama (uz ostalu zdravu hranu). Ako doručkujemo nešto drugo, lako je moguće da u ostatku dana unesemo još više nezdrave hrane, a manje proteina, upozorava na kraju Gibson.

20.02.2011. 10:37:00
http://metro-portal.hr/dan-je-najbolje-zapoceti-uz-dorucak-sa-zitnim-pahuljicama/55576/