« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
A JADAN!

Damir Polančec kao Josip kojeg su braća prodala u Egipat

VIDEO - Polančec je svjedočenje pred istražnim povjerenstvom za Inu završio dramaturškom rečenicom o bivšim kolegama iz HDZ-a

Damir Polančec
Damir Polančec (Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Damir Polančec

,

INA

,

MOL

,

privatizacija Ine

Damir Polančec, bivši potpredsjednik vlade i predsjednik Nadzornog odbora Ine, danas je pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu potvrdio da smatra da su ga se kolege iz vlade i HDZ-a odrekli.

"Osjećam se kao Josip, prodan u Egipat od vlastite braće", odgovorio je Polančec na pitanje SDP-ovca Josipa Leke misli li da su ga se kolege odrekle nakon svršene stvari, budući da je to, kazao je SDP-ovac, vrlo bitno za hrvatsku javnost.

"I za mene je to važno, osjećam se kako ste opisali", poručio je Leki, zamolivši da se njegovo svjedočenje ne doživljava "kao kapric i revanšizam".

Svjedočeći o okolnostima pod kojima je izmijenjen dioničarski ugovor između vlade i MOL-a, Polančec je ustvrdio da je Ina 2008., kada je on postao predsjednik Nadzornog odbora, bila pred stečajem jer joj je prijetila naplata sindiciranog kredita, zbog čega je i državi dugovala za trošarine.

"Sve svoje resurse i priljeve Ina je panično prosljeđivala na podmirenje kreditnih obveza, kako bi izbjegla situaciju da banke u jednom danu naplate kredit", ustvrdio je Polančec, odbijajući tumačenje Ivana Šukera da je u Ini krenulo nizbrdo tek kad on više nije bio na čelu Nadzornog odbora.

Tvrdi da je u takvo stanje Ina dospjela zbog nerealnog i prekomjernog investiranja, gubitaka na plinskom poslovanju, enormnog gubitka u trgovini naftom i trgovini naftom te tečajne razlike. "Sve je to u domeni uprave", naglasio je Polančec.

Polančec je i dalje uvjeren da je prva izmjena dioničarskog ugovora bila dobra za Hrvatsku te da je donijela korist Ini i čitavom gospodarstvu, jer je, kaže, nakon nje upravljanje kompanijom prepušteno profesionalcima, a ne više ljudima pod političkim patronatom.

Na upit Borisa Kunsta (HDZ) na kakve političke patronate misli, odgovorio je da je bivši predsjednik države Stjepan Mesić bio politički patron tadašnjem predsjedniku Uprave Ine Tomislavu Dragičeviću, da su hrvatski članovi Uprave odgovarali hrvatskoj vladi, a MOL-ovi mađarskoj.

"Njega (Dragičevića) se nije smjelo dirati, kako za bivše koalicijske, tako i za HDZ-ove vlade, takav je bio politički dogovor", kazao je Polančec.

Naglasio je da su izmjene dioničarskog ugovora Hrvatskoj donijele izuzetno važna prava koja u ranijem ugovoru nisu postojala. "Interesi RH su zaštićeni, taj ugovor nije loš, nego dobar za Hrvatsku", rekao je Polančec, objasnivši da je ugovoren dvogodišnji veto na prodaju dionica, pravo prvokupa dionica u slučaju da ih MOL poželi prodati, pravo otkupa dionica u slučaju nekontroliranog preuzimanja MOL-a i dr.

Što se, pak, tiče samog dioničarskog ugovora iz 2003., Polančec je uvjeren da je njime MOL dobio prevelika upravljačka prava s obzirom na vlasnički udio (25 posto plus jedna dionica). No, naglasio je da se taj ugovor nije mogao raskidati, jer bi to nanijelo znatne negativne posljedice za Hrvatsku.

Zlatko Koračević (HNS) upitao je Polančeca smatra li da je Inina Uprava od 2004. do 2008. trebala bolje upravljati, a Nadzorni odbor bolje nadzirati rad Uprave, s obzirom da se 2008. Ina našla pred stečajem.

"Ne želim sebe amnestirati od odgovornosti za bolje upravljanje Inom. Uvjeren sam da moja uloga nije bila negativna, pomagao sam, ali to ne znači da nisam mogao i bolje kada sam bio predsjednik Nadzornog odbora", odgovorio je Polančec.

Upitan kako gleda na vladinu odluku o preuzimanju skladišta plina Okoli, odgovorio je kako svi oni koji, nakon plinske krize 2008., govore da država to skladište nije trebala preuzeti ne razumiju energetiku ni energetsku situaciju u Hrvatskoj.

Polančec je završio sa svjedočenjem, a pred istražno je povjerenstvo potom izašao predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 16:12:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh