« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
REFERENDUM O ZOR-U

Ozren Matijašević: Odluka odbora za Ustav je neodrživa

Matijašević kaže kako odluka odbora da Ustavni sud odluči o potrebi održavanja referenduma otvara mogućnost da se referendum ne održi

Ozren Matijašević
Ozren Matijašević (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Ozren Matijašević

,

Ustavni sud

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Odbor za Ustav

,

izmjene ZOR-a

,

novčanica

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica, izjavio je danas za Hinu kako je odluka saborskog Odbora za Ustav da Ustavni sud odluči o potrebi održavanja referenduma o prijedlogu izmjena Zakona o radu, nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure izmjene ZOR-a, neodrživa jer dovodi u pitanje sustav trodiobe vlasti.

"Odluka je neodrživa jer otvara pitanje smisla postojanja trodiobe vlasti. Nakon potpisa koji su prikupljeni na zakonom propisan način, Sabor mora donijeti odluku o referendumu, a ocjena njegove ustavnosti nije potrebna pa stoga ni prebacivanje odgovornosti sa zakonodavne na sudsku vlast", kazao je Matijašević.

Kaže da je potpuno irelevantno postoji li prijedlog zakona i je li on povučen iz procedure, jer je referendumsko pitanje dobilo podršku hrvatskih građana. Građani, kaže Matijašević, žele na referendumu onemogućiti ovoj ili nekoj drugoj vladi da izmjenama Zakona o radu zadire u volju pregovarača kad je riječ o kolektivnim ugovorima.

Današnja odluka saborskog odbora, kaže Matijašević, na mala vrata otvara mogućnost da se referendum ne održi, jer je, tvrdi, Ustavni sud u dobrom dijelu dosad donosio političke odluke u skladu sa stavovima izvršne vlasti, a zadnja odluka koja to potvrđuje je odluka o ocjeni ustavnosti "harača".

Pored toga, nema roka u kojem Ustavni sud može razmatrati referendumsko pitanje i potrebu održavanja referenduma, što znači da vladajući kupuju vrijeme, dok će građanima svakog dana rasti gorčina jer se njihovi stavovi ne poštuju, kazao je Matijašević.

Na pitanje što će sindikati učiniti bude li Ustavni sud donio za njih nepovoljne odluke, rekao je da je jedino što sindikati tada mogu učiniti inzistiranje na izvanrednim izborima, jer je jasno da politika koja ne želi ispunjavati jasno izraženu volju svojih građana ne zaslužuje biti na vlasti.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na današnjoj je sjednici, sa sedam glasova "za" i šest "protiv", podržao prijedlog vladajuće većine da Ustavni sud odluči o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena Zakona o radu.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na prethodnoj je sjednici prošlog tjedna jednoglasno zaključio da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, a donošenje odluke o referendumu bilo je odgođeno na prijedlog HDZ-a kako bi se razriješila neka sporna ustavno-pravna pitanja. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 15:43:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh