« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODGOVOR SKEPTICIMA

Da Vincijev projekt ogromnog brončanog konja bio je potpuno izvediv

Da do 1499. sva bronca nije utrošena u izradu topova koji su branili Milano od Francuza, Leonardov konj bi danas možda bio njegova najveća ostavština

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Leonardo da Vinci

,

brončani konj

„Il Cavallo", ogromni statua konja koju je planirao, ali nikad nije izradio Leonardo da Vinci, nije ostala samo na papiru zbog tehničkih poteškoća, kako se naveliko vjerovalo, tvrdi nova multidisciplinarna studija.

Štoviše, upravo je suprotno. Nacrti za izradu konja i više su nego precizni i izvedivi i da ih je Leonardo pretvorio u djelo vjerojatno bi ono predstavljalo njegovu najznačajniju ostavštinu. Statuu je naručio milanski vlastelin Lodovico Sforza još davne 1482. godine u čast njegova oca Francesca. Da Vinci je konja planirao i smišljao punih 17 godina, ali nikada nije izrađen.

Kad je glineni model u predviđenoj veličini bio napravljen, samo je još trebala bronca. No, te 1499. sav je metal utrošen na izradu topova koji su trebali braniti grad of najezde Francuza.

S vremenom su kalupi zagubljeni, a glineni su model skršili francuski vojnici. Leonardo nikada nije prežalio konja, a stručnjaci iz kasnijih vremena su vjerovali da ga legendarni da Vinci ni ne bi uspio izraditi zbog tehničkih problema. Bili su krivu.

Paolo Galluzzi, direktor instituta i muzeja povijesti znanosti iz Firence rekao je za Discovery News da je napravio istraživanje koje dokazuje da bi Leonardo brončana konja od 70 tona, veličine preko 7 metara izradio u jednom jedinom izlijevanju metala, a čitav proces trajao bi 165 sekundi. Kombinirajući da Vincijeve nacrte i suvremeni softver za komputaciju dinamike fluida, Galluzzijev tim stručnjaka je pružio odgovore i dokaze za to da bi Leonardo uspio, samo da je imao priliku.

Njegov je projekt bio apsolutno izvediv i to u obje zamišljene verzije - s kalupom konja u vertikalnom ili u horizontalnom položaju. Kako bi izradio konja, Leonardo bi se poslužio metodom takozvanom indirektnog kalupljenja koja omogućuje ponovnu uporabu negativa. Ta je tehnika bila poznata još i starim Grcima i to u sedmom stoljeću prije Krista.

Rezultati Galluzzijeva tima bit će predstavljeni na izložbi u firentinskom muzeju dok se pravi spektakl izlaganja predviđa za vrijeme manifestacije Milan Expo 2015. „ Sad kad smo dokazali da je Leonardov projekt bio izvediv, planiramo napokon izraditi njegova konja upravo u gradu kojem je on sam želio da stoji", rekao je na kraju Galluzzi.

05.03.2010. 14:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh