« Svijet
objavljeno prije 14 godina
CLINTON:

Čuvajmo se željeznog stiska kojim svjetske vlade guše ljudski duh

Američka državna tajnica Hilary Clinton stigla je u Krakow kako bi obilježila 10. obljetnicu Zajednice demokracija

hillary clinton
hillary clinton (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

krakow

,

besplatni javni prijevoz

,

lekcije

,

pit bull

Slabljenje slobode udruživanja i prijetnje civilnome društvu dovode demokraciju u opasnost, upozorila je u subotu u Krakovu američka državna tajnica Hillary Clinton, navevši kao primjer mnogobrojne zemlje, među kojima Rusiju i Kinu.

"Budimo na oprezu od željeznog stiska kojim vlade u cijelome svijetu postupno guše civilno društvo i ljudski duh", kazala je šefica američke diplomacije u govoru održanom na sastanku izaslanika 75 zemalja okupljenih u Zajednici demokracija. Clinton je doputovala u Krakow kako bi nazočila sastancima na visokoj razini povodom obilježavanja 10. godišnjice Zajednice demokracija, međunarodne organizacije nastale na američko-poljsku inicijativu, usredotočene na promoviranje demokracije.

>> Clinton želi da SAD i Kina zajedno rade protiv Sjeverne Koreje

Cilj joj je, kako je istaknuo poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski "izboriti se za međunarodni konsenzus kojim bi se omogućila potpora demokraciji" u svijetu. On je osudio ideju prema kojoj "zajednica znači sve, a pojedinac ništa".

Clinton je kazala kako se u puno zemalja na osobe koji se bore za očuvanje okoliša, za ljudska prava ili za prava najsiromašnijih gleda kao na protivnike, a ne kao na partnere. Slično je s novinarima i osobama koje se bore za neovisnost. Clinton je u govoru navela brojne zemlje, među kojima je i Rusija u kojoj ubojice novinara prolaze nekažnjeno ili Kinu, koja u zatvoru drži borca za ljudska prava Lu Xiaoboa. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 21:38:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.07.2010. 22:49
    haha, a kao američka vlada ne guši ljudski duh? patetično :-P
  2. avatar
    tomo
    05.07.2010. 14:46
    Hm, a ona radi za vladu koja je uvela liste za odstrel. Supač. Ne treba gušit ljudski duh, nego ubit čovjeka, demokratičnije je.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh