« Svijet
objavljeno prije 14 godina
IZVIĐANJE

Biden iznenadio vojnike u Iraku

Do posjeta je došlo u trenutku kada već četiri mjeseca traje zastoj u izboru iračke vlade nakon neodlučnih parlamentarnih izbora u ožujku

jo biden irak američka vojska
jo biden irak američka vojska (Getty Images)
Više o

izbori

,

Joe Biden

,

fitofarmaceutska sredstva

Američki potpredsjednik Joe Biden u subotu je doputovao u Bagdad u nenajavljeni posjet Iraku, u trenutku kada se Amerikanci spremaju za povlačenje svojih vojnih snaga, u skladu sa strategijom predsjednika Baracka Obame o njihovu postupnom povlačenju.

Bidena su u zračnoj luci u Bagdadu dočekali američki veleposlanik u Iraku Christopher Hill, irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari i zapovjednik američkih vojnih snaga u Iraku general Ray Odierno.

To je prvi posjet američkog potpredsjednika Iraku od siječnja, kada je ondje bio kako bi smirio političku krizu nastalu nakon što je nekoliko stotina kandidata za parlamentarne izbore 7. ožujka isključeno iz sudjelovanja u njima. Do posjeta dolazi u trenutku kada već četiri mjeseca traje zastoj u izboru iračke vlade nakon neodlučnih parlamentarnih izbora u ožujku.

>> Joe Biden svratio po mišljenje kod Bilderberga

Koalicija premijera Nurija al-Malikija osvojila je 89 zastupničkih mjesta, a suparnička koalicija koju vodi bivši premijer Ajad Alavi dobila je 91 mjesto. Ni jedna skupina nije dobila odlučujuću prednost što je dovelo do dugotrajnih pregovora i nastojanja da se dođe do saveznika kako bi se formirala sljedeća vlada. Nije poznato koliko će Biden ostati u Iraku, no agencije podsjećaju kako je prošle godine američki potpredsjednik američki Dan neovisnosti 4. srpnja proveo u Iraku. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh