Crveno vino može spriječiti debljanje
Aktivni sastojak u crvenom vinu sprječava formiranje stanica koje kreiraju masno tkivo
Brojna istraživanja ustvrdila su da crveno vino ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje, od spuštanja krvnog tlaka i kolesterola u krvi do zaštite od srčanog i moždanog udara, a nova studija je na listu dodala još jednu blagodat - sprječavanje debljanja.
Naime, znanstvenici sa američkog sveučilišta Purdue otkrili su da spoj piceatanol, nusprodukt metabolizma snažnog antioksidansa resveratrola, odgađa formiranje novih masnih stanica i sprječava njihovo pretvaranje u masno tkivo.
Za piceatanol se također vjeruje da štiti tijelo od srčanih i neurodegenerativnih bolesti, te raka.
"Kada je u tijelu prisutan piceatanol može se vidjeti odgoda ili kompletna inhibicija masnih stanica. Piceatanol mijenja funkciju i vrijeme aktivacije gena te djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze - procesa u kojemu se masne stanice pretvaraju u masno tkivo", objasnio je dr. Kee-Hong Kim, profesor na sveučilištu i voditelj istraživanja.
Piceatanol se, osim u crvenom vinu, nalazi i u grožđu, borovnicama i marakuji. Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Biological Chemistry.
Novi komentar