« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
NAPRAVITE ŠALICU

Crni čaj je fantastično zdrav

Crni čaj se nepravedno zapostavlja u odnosu na zeleni čaj, a kako su oba izrađena od listova iste biljke, zapravo se radi o vrlo zdravom napitku

Šalica dobrog crnog čaja je odlična za zdravlje
Šalica dobrog crnog čaja je odlična za zdravlje (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

crni čaj

,

zeleni čaj

,

flavonoidi

,

antioksidansi

Crni čaj obično se manje spominje od svog brata s iste biljke, zelenog čaja, naročito u kontekstu zdravlja, no time mu se zapravo čini nepravda, tvrde stručnjaci.

Naime, obje vrste čaja izrađuju se od lišća biljne Camelia sinensis, s tim da se listovi crnog čaja nakon sušenja fermentiraju, što čaju daje bogatiji okus i tamniju boju od zelenog čaja koji ne prolazi proces fermentacije.

>> Osam razloga zašto trebate piti čaj >>

Ukratko, sve ono što se govori o zelenom čaju vrijedi i za crni, pa tako tri šalice dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za gotovo četvrtinu. Jednako tako, dugotrajna konzumacija crnog ili zelenog čaja jednako smanjuje učestalost dijabetesa.

>> Crno je novo zeleno u vašoj prehrani >>

Štoviše, crni čaj pokazao se u nizu istraživanja učinkovitijim u usporavanju apsorpcije šećera u krvi od zelenog ili oolong čaja koji se uobičajeno preporučuju u te svrhe. Uz to, crni čaj smanjuje rizik od dobivanja raka i usporava njegov razvoj zahvaljujući vrlo snažnim antioksidansima koje sadrži.

>> Priroda na djelu >>

Flavonoidi iz crnog čaja smanjuju proizvodnju lošeg kolesterola, što snažno utječe na opasnost od srčanog ili moždanog udara, a crni čaj je učinkovit i kod smirivanja glavobolja i poboljšavanja mentalnih sposobnosti.

Sve u svemu, napravite si tri šalice čaja dnevno, crnog ili zelenog, vaše će vam tijelo biti zahvalno.

29.06.2014. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh