« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
COOL

Daj mi mobitel i reći ću ti od čega boluješ

Mobiteli mogu puno reći o zdravstvenom stanju pojedinca s obzirom na činjenicu da su na zaslonima pronađeni isti mikroorganizmi kao u tijelima njihovih vlasnika

Naše su bakterije na zaslonima mobitela
Naše su bakterije na zaslonima mobitela (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

dijagnoza

,

zaslon mobitela

Mobiteli mogu poslužiti kao dijagnostičko sredstvo, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Oregon jer na njima možemo pronaći iste mikroorganizma kao i u našim tijelima. Mobiteli tako daju uvid u osobni mikrobiom, tj. analizu "dobrih" bakterija, virusa i gljivica što ih nosimo u utrobi od rođenja.

>> Mobiteli su 18 puta prljaviji od javnih WC-a >>

Skupina znanstvenika prikupila je uzorke s palčeva, kažiprsta i zaslona mobitela 17 dobrovoljaca te ustanovila da se 82% vrsta svih mikroba pronađenih na njihovim prstima nalazilo i na zaslonima.

U svim uzorcima pronađen je streptokok, bakterija koja živi u usnoj šupljini te bakterije koje stalno nastanjuju kožu - stafilokok i korinebakterija.

>> Bakterije - gdje se sve nalaze >>

"Unatoč tomu što je uzorak malen, rezultati našeg istraživanja poklapaju se s drugim sličnim studijama. Ljudski mikrobiom putuje s nama kamo god idemo. Neprestano prebacujemo mikrobe na sve površine oko sebe i obrnuto, a to uključuje i predmete koje nosimo sa sobom. Danas je jedan od neizostavnih takvih predmeta mobitel", rekao je James F. Meadow, stručnjak za ekologiju koji je vodio istraživanje.

30.06.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh