« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZDRAVLJE

Osam razloga zašto trebate piti čaj

Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora

Zeleni čaj ojačava imunološki sustav
Zeleni čaj ojačava imunološki sustav (Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

crni čaj

,

zeleni čaj

,

čaj

Čaj je, nakon vode, najkonzumiranije piće na svijetu. Osim okusa, razlog tome su i njegova svojstva koja poboljšavaju zdravlje. Najzdraviji su zeleni i crni čaj, a evo i osam razloga zašto:

Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Ako se čaj pije tri ili više puta dnevno on može smanjiti rizik od srčanih bolesti, najvjerojatnije zbog antioksidansa, a neki znanstvenici kažu da zeleni i crni čajevi pomažu u prevenciji arteroskleroze.

Može smanjiti tumore

Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora u laboratorijskim ispitivanjima škotske studije. Doktorica Christine Dufes, voditeljica istraživanja, rekla je kako je čaj smanjivao veličinu tumora, a kod nekih slučajeva tumori su u potpunosti nestali.

Potencijalni lijek za rak prostate

Znanstvenici su otkrili metodu koja kombinacijom zlata i zelenog čaja ubija stanice raka prostate. Metodu su objavili u Proceedings of the National Academy od Sciences, a rekli su i kako su kod miševa uspjeli smanjiti tumor u 80 posto slučajeva. Čaj služi kao nositelj radioaktivnih čestica zlata koje zatim ubijaju stanice raka u prostati.

Poboljšava vitalnost u starijoj dobi

Studija obavljena na 14 tisuća osoba starijih od 65 godina, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako su najvitalnije osobe bile upravo one koje su pile zeleni čaj. Pijenjem čaja stariji ljudi će imati manje problema pri radnjama poput kupanja ili odijevanja.

Snižava krvni tlak

Iako ne mogu točno identificirati komponentu crnog čaja koja to radi, on malo smanjuje krvni tlak, kaže jedna australijska studija.

Ojačava imunitet

Zeleni čaj povećava broj T stanica u tijelu koje su važne u imunološkom sustavu, ali i 'uči' sve stanice imunološkog sustava da bolje prepoznavaju bakterija i nametnike u tijelu.

Rehidrira

Iako sadrži kofein koji dehidrira organizam, čaj uspijeva rehidrirati naše tijelo.

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja sugeriraju kako ispijanje pet šalica čaja dnevno pomaže pri gubitku kilograma, posebno u području trbuha.

27.08.2012. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh