« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
JESTE LI PROBALI?

Crna hrana - dobra stvar ili pomodni hir?

Aktivni ugljen dosad se koristio samo za probavne probleme i trovanja, a danas ga sve češće viđamo u raznim jelima

Ima li crna hrana smisla?
Ima li crna hrana smisla? (Shutterstock)
Više o

crna hrana

,

aktivni ugljen

Crna hrana postala je pravi hit u svijetu - kad se ne koristi sipino crnilo, stavlja se aktivni ugljen. Dosad se koristio samo za probavne probleme i trovanja, a danas ga sve češće viđamo u raznim jelima. Je li to tek marketinška fora ili je crna hrana zapravo zdrava?

Aktivni ugljen se donedavno koristio samo u medicinske svrhe. Razmuti se u vodi i popije kad treba iz organizma pokupiti otrove pri trovanju želuca ili kad treba zaustaviti probavne smetnje. Tu mu je upotreba opravdana, samo, stručnjaci upozoravaju kako se nikad prije nije koristio baš u prehrani, pa je to zasad jedna neistražena zona.

"Pola grama kativnog ugljena kroz svoj obrok, neće se ništa loše desiti. Međutim, ne bi se smjelo dogoditi da se aktivni ugljen pod normalno dodaje u prehrambene namirnice", poručuje Irena Švenda, nutricionistica.

A on se sve više dodaje. Sve popularnija je i sol s aktivnim ugljenom kojom se, kao s onom normalnom, posoli hrana. U usta se unosi i putem paste za zube od kojih crna usta izgledaju sablasno, ali navodno su zubi nakon toga jako bijeli. Koristi se i u kozmetici pri izradi crnih sapuna, samo nije isto unosi li se on izravno u tijelo ili ne. 

"Isto se otvara pitanje hranjivih tvari u hrani koje se vežu u aktivni ugljen i vežu se na njega, tako da je tu balans je li nam on koristan ili štetan u našoj svakodnevnoj prehrani", ističe Švenda.

Zato, iako to neki s interneta preporučuju, radije nemojte ugljen trpati u tijesta koja doma sami mijesite. Dok se novi trendovi do kraja ne istraže, nema ništa loše u tome da atraktivan crni zalogaj ostavimo za trenutke kad se baš zaželimo nečega posebnog.

29.10.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh