« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NITRATI SU KLJUČNI

Cikla djeluje protiv demencije

Prehrana bogata nitratima, a cikla ih je puna, pojačava dotok krvi u mozak što je vrlo značajno za borbu protiv demencije u starosti

Cikla
Cikla (Shutterstock)
Više o

demencija

,

cikla

,

nitrati

,

nitriti

Cikla pojačava dotok krvi u mozak, a to bi moglo biti vrlo značajno u borbi protiv demencije, pokazalo je istraživanje znanstvenika s američkog Sveučilišta Wake Forest.

Cikla sadrži velike količine nitrata, a kad jedete hranu s puno nitrata, dobre bakterije u ustima pretvaraju ga u nitrit. Znanstvenici su otkrili da upravo nitriti pomažu u otvaranju krvnih žila u našem tijelu, čime se povećava protok krvi i kisika, posebno do mjesta kojima kisika nedostaje.

>> Superhrana za jesen

Znanstvenici su analizirali kako nitrati u prehrani utječu na 14 osoba starijih od 70 godina tijekom četiri dana. Ispitanici su tijekom prva dva dana jeli ili hranu bogatu nitratima uključujući sok od cikle, ili hranu siromašnu nitratima. Svakog dana nakon doručka pregledani su magnetskom rezonancom kako bi se pratio protok krvi u mozgu. Trećeg i četvrtog dana istraživanja znanstvenici su obrnuli način prehrane i cijeli postupak ponovili.

Pregledi magnetskom rezonancom pokazali su da prehrana bogata nitratima povećava protok krvi do bijele tvari frontalnog režnja - područja mozga koja se najčešće povezuju s degeneracijom koja vodi do demencije i drugih kognitivnih problema.

05.11.2010. 11:39:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Helena Poborska
  05.11.2010. 19:01
  Cikla i hrana bogata nitratima ce nekima pomoci (povecanjem protoka krvi do podrucja mozga), ali nekima i nece. Znaci, prvi preduvjet je da pojedinac ima mozak, ali ja znam mnoge pojedince koji se ponasaju kao da nemaju niti grama mozga. Kako pomoci njima?
 2. avatar
  Altazar
  06.11.2010. 10:26
  Neka jedu kupus. :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh