« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Čak i malo alkohola povećava rizik od raka

Alkohol stvara kemikaliju koja može oštetiti DNK zbog čeka se povećava vjerojatnost oboljenja od raka

Alkohol
Alkohol (DeviantArt)
Više o

karcinom

,

Rak

,

alkohol

,

štetnost alkohola

Istraživanje obavljeno u osam zemalja zapadne Europe pokazuje da se zbog posljedica konzumiranja pretjerane količine alkohola kod 10 posto muškaraca i kod tri posto žena razvije karcinom, piše British Medical Journal.

Skupina stručnjaka koju je vodila Madlen Schuetze s Njemačkog instituta za prehranu, proučila je rezultate istraživanja provedenog na 364.00 ispitanika u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Danskoj. U Francuskoj i Nizozemskoj u istraživanju su sudjelovale samo žene, prenosi Hina. 

>>Spasite si život, spriječite rak

Provedena studija pokazala je da je 2008. konzumiranje alkohola (aktivno ili u prošlosti) odgovorno za 44 posto slučajeva karcinoma gornjeg aerodigestivnog trakta (usne šupljine, ždrijela, jednjaka i sinusa) kod muškaraca i za 25 posto slučajeva karcinoma istoga trakta kod ženske populacije. Zbog zloporabe alkohola od karcinoma jetre oboljelo je 33 posto muškaraca i 18 posto žena, a od karcinoma debelog crijeva i rektuma 17 posto muškaraca i 4 posto žena. Znanstvenici su također ustanovili da se za pet posto slučajeva raka dojke odgovornim smatra pretjerana konzumacija alkohola.

"Mnogoborojni slučajevi karcinoma mogli bi se izbjeći jednostavnim ograničenjem konzumacije alkohola na razumnu količinu - do dvije čaše dnevno za muškarce i do jedne čaše dnevno za žene", rekla je Madlen Schuetze. Muškarci koji piju više od dvije čaše alkohola dnevno i žene koje konzumiraju više od čaše dnevno izloženiji su riziku od obolijevanja. Znanstvenici se slažu da alkohol stvara kemikaliju koja može oštetiti DNK, čime se povećava vjerojatnost od razvoja raka.

08.04.2011. 22:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.04.2011. 12:04
    kako to da je karcinom moderna bolest, a ljudi piju alkohol od pradavnih vremena?

    zato što se ovdje radi o industrijski proizvedenom alkoholu zatrovanom raznoraznim kancerogenim kemikalijama

    problem je dakle proizvdnja sama po sebi, a ne alkohol

    o tome glupi znanstvenici ne razmišljaju, naravno :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh