« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Burna rasprava

Zastupnici se svađali oko ustavnih promjena

POGLEDAJTE VIDEO - Oporba i vladajući najviše su polemizirali oko provedbe referenduma o ulasku u EU

(Goran Mehkek, CROPIX, Infopunkt)
Više o

100 dana vlade

,

ustavne promjene

,

referendum o EU

Vlada je u nacrtu ustavnih promjena predvidjela da se na referendumu o ulasku u EU odlučuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnog broja birača.

"Počeli ste stvarati, neću reći Frankensteina, ali jednu malu alkemiju", komentirao je Zoran Milanović prijedlog vladajućih.

"Već se u startu zaplićemo pokušavajući obrazložiti što je većina, koja većina treba i gdje je prebivalište. Jučer je na Odboru za Ustav predloženo novo rješenje, koje po prvi puta, kad je biračko pravo posrijedi, u Ustav uvodi pojam prebivališta", ustvrdio je Milanović.

Protiv vladina rješenja za referendum je i Vesna Pusić (HNS). "Ovo rješenje samo po sebi pokazuje da nešto nije u redu s našim popisima birača i modelom glasovanja na izborima za parlament i za predsjednika Republike", rekla je Pusić.

Smatra da je po predloženim kriterijima nemoguće provesti referendum, jer bi na njega moralo izići više od 2,5 milijuna birača.

Pusić je uvjerena da je Vlada time priznala da način na koji na izborima glasuju hrvatski državljani u inozemstvu nije dobar te da ostavlja prostor za manipulaciju i "glasovanje mrtvih duša".

Vladimir Šeks odbacio je tumačenja da se vladinim prijedlogom instrumentalizira dijasporu.

"Krajnje je nekorektno što se u dijelu javnosti iznosilo da se dijaspora želi instrumentralizirati i manipulirati. Nema govora da bi oni morali dolaziti u Hrvatsku glasovati na referendumu, ili da bi im se uskraćivalo pravo glasa, bilo u Hrvatskoj bilo na biračkim mjestima izvan RH", rekao je Šeks.

"Ne radi se o nikakvom čudnovatom kljunašu, nego o mogućoj varijaciji koju imaju brojne druge europske zemlje", dodao je.

Zastupnici danas raspravljaju samo o vladinu prijedlogu, a na još jednoj raspravi o ustavnim promjenama raspravljat će se o oporbenom prijedlogu.

Taj prijedlog još nije objavljen, no Milanović je danas zatražio da u Preambulu Ustava uđu sve nacionalne manjine.

Nevjerojatnim je ocijenio da zastupnici nacionalnih manjina, kako tvrdi, nisu primijetili da u Preambuli nema Roma i da su ulazak te nacionalne manjine u Ustav zatražili tek kad su na to upozorili oporbeni čelnici.

"Vladajuća koalicija imala je sastanak sa svojim partnerima, o čemu su oni pričali?", upitao je Milanović.

Usprotivio se i vladinu prijedlogu ublažavanja uvjeta za slanje vojske preko hrvatskih granica.

Podsjetio je i da je SDP prije dvije godine zatražio ukidanje zastare za pretvorbeni i privatizacijski kriminal.

"Taj je prijedlog SDP detaljno razradio i dao u proceduru prije dosta vremena. Drago mi je da je Vlada konačno prihvatila takvo stajalište, ali predloženo rješenje i obrazloženje je nedovoljno", ocijenio je Milanović, ocijenivši da "jedna štura rečenica" ne jamči procesuiranje pretvorbenog kriminala.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor prokomentirala je svojih prvih 100 dana na čelu Vlade. Priznala je kako joj ponekad nedostaje vremena za rješavanje svih problema, ali i naglasila kako i dalje ima volje i odlučnosti. Na pitanje o mogućim promjenama u Vladi rekla je:

14.10.2009. 15:32:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh