« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
afera kamioni

Zatraženo skidanje imuniteta Rončeviću

Državno odvjetništvo spremno je pokrenuti kazneni postupak protiv HDZ-ova zastupnika

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

skidanje imuniteta

,

afera kamioni

,

ukidanje imuniteta Rončević

Zahtjev za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Rončeviću podnesen je predsjedniku Sabora jučer poslijepodne, a USKOK je informaciju o tome objavio danas poslijepodne na svojim internetskim stranicama.

U Saboru kažu da taj zahtjev još nisu zaprimili.

Skidanje imuniteta zatraženo je nakon što je USKOK dovršio istragu protiv Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ive Bačića zbog sumnje da su 2004. kupujući izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamioni vojne kamione marke Iveco oštetili proračun za najmanje 10 milijuna kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila.

Istraga protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića provedena je prema novom Zakonu o kaznenom postupku po kojem, kako su to sredinom kolovoza protumačili članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za provođenje istrage protiv zastupnika ne treba skidati imunitet ali je to potrebno za suđenje.

Od izvora bliskog USKOK-u doznaje se da je optužnica protiv Rončevića već pripremljena te da se samo čeka odluka o skidanju imuniteta kako bi se podigla pred zagrebačkim Županijskim sudom.

U USKOK-u danas nisu željeli otkriti sadržaj optužnice, odnosno koje kazneno djelo se stavlja na teret Rončeviću. On i Bačić su prošlog tjedna, kako su objavili mediji, tajno saslušani u USKOK-u u svojstvu osumnjičenika.

U istrazi "afere kamioni" provedena su financijsko-tehnička vještačenja koja su, kako se nagađa, potvrdila da su kupljeni skuplji kamioni i da je bivši ministar obrane sklopio štetan ugovor. Neslužbeno se doznaje da su i neki od ispitanih svjedoka u istrazi potvrdili da su od tadašnjeg ministra dobili nalog da kupovinu kamiona dogovore upravo sa tvrtkom Eurokamioni, bez obzira na povoljniju ponudu drugog ponuđača.

Rončević, koji je nakon ministarske fotelje u MORH-u premješten na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, od prvog dana afere opovrgava da je oštetio državni proračun te da je pogodovao tvrtki "Eurokamioni" kupivši od nje 39 kamiona. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 16:14:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh