« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Damir Kajin

U Hrvatskoj se malim lopovima skida glava, a velikima kapa

IDS-ovac Damir Kajin danas je u Saboru govoreći o izmjenama u Ustavu rekao da je pretvorba majka svih pljački

Više o

Damir Kajin

,

pretvorba

"Pretvorba i privatizacija za mene je jednaka ratnom zločinu i ne smije zastarjeti", kazao je Kajin, govoreći o izmjenama u Ustavu koje se odnose na pretvorbu i privatizaciju te nezastarjevanje slučajeva vezanih za te postupke.

Kajin je kazao kako je vlast početkom devedesetih odlučila, a da to nitko od nje nije tražio, državu pretvoriti u privatno vlasništvo. Zato su se, dodao je, osnivali tajni fondovi, od Lihtenštajna do Australije. Pojedinci su, kazao je, počeli prebacivati novac u inozemstvo, "i zato mnoga puška nije došla na fronte, zbog čega su neke majke danas zavijene u crno".

"Hrvatska je bila žrtva Miloševićeve agresije, ali i pretvorbe", kazao je Kajin, dodavši kako je pretvorba u Hrvatskoj "majka svih pljački".

Govoreći nadalje o tamnoj strani privatizacije, izjavio je kako poznaje čovjeka koji je kao direktor jedne banke davao menadžerske kredite te je na svog 18-godišnjeg sina prepisivao udjele u pojedinim firmama. Danas taj sin ima sedam ili osam tvrtki, a njegov je otac "težak" barem 100 milijuna eura. Taj je direktor, kojeg Kajin nije imenovao, prema njegovim tvrdnjama danas suvlasnik vodećih istarskih i hrvatskih tvrtki.

Dodao je kako su hrvatske banke sanirane sa 15 milijardi kuna (iako neki, napomenuo je, kažu da su sanirane sa 50 milijardi kuna) a prodane su strancima za 7 milijardi, što je također okarakterizirao kao pljačku. Banke je, kazao je, prodavala prije svega Matešina, a onda i trećesijećanjska vlada.

Nabrajajući dalje "djecu privatizacije", spomenuo je i Miroslava Kutlu. "Čovjek je za neke stvari već odležao, pitanje je je li moguće otvarati nove procese?".

Cijeli izvještaj na Business.hr

 


14.10.2009. 15:04:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh