« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
NIJE BMI

Brojevi koji zdravlje znače

Ako mislite da je BMI čarobna brojka koja će vam reći da ste zdravi i vitki, gadno ste se prevarili - ova tri broja puno su važnija za vas

Obujam struka važniji je od BMI-ja
Obujam struka važniji je od BMI-ja (Shutterstock)
Više o

BMI

,

zdravlje

,

krvni tlak

,

opseg struka

,

kolesterol

,

brojanje kalorija

,

LDL kolesterol

,

HDL kolesterol

BMI je prije par godina postao čarobna brojka koju su svi s ponosom navodili kad biste ih upitali za zdravlje ili težinu, no uskoro se pokazalo da taj izračun ima puno više manjkavosti nego istine.

Ništa manje popularno nije postalo ni brojanje kalorija, ali niti, pa evo koje vam brojke moraju štimati da biste mogli mirno reći da ste zdrava osoba idealne tjelesne težine.

Za početak, tu je opseg struka - BMI govori samo koliko kilograma imamo, a ne i kako su raspoređeni. Brojke su jednostavne - muškarci trebaju imati struk do 93 centimetra, žene do 80 i to je to. Ako imate više od toga, poradite na tome.

Slijedi razina kolesterola - znamo da se dijeli na HDL kolesterol (dobar) i LDL kolesterol (loš). LDL kolesterol treba biti ispod 3,0 mmol/l.

Ostao je još krvni tlak - normalan je 120/80, između te vrijednosti i 139/89 je pre-hipertenzija, a visok krvni tlak je od 140/90 na više.

05.05.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh