« Žene
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PUŠENJE I TRUDNOĆA

Britanke puše u trudnoći kako bi im bebe bile manje

Kako bi si olakšale porođajne muke, veliki broj žena u Britaniji odlučuje pušiti za vrijeme trudnoće i time smanjiti težinu djetata pri porodu

Fotografija vijesti
Više o

pušenje

,

trudnoća

,

pušenje u trudnoći

Iako je većini žena u današnje vrijeme zasigurno potpuno jasno da postoje brojni i nepobitni dokazi o štetnosti pušenja u trudnoći, zabrinjavajuće veliki broj njih svejedno to nastavlja raditi, kaže profesor Nick Macklon sa Sveučilišta u Southamptonu.

Na godišnjem sastanku Europskog društva za reprodukciju i embriologiju u Stockholmu rekao je da mnoge žene smatraju kako manje dijete znači i lakši porođaj te zbog toga odlučuju pušiti za vrijeme trudnoće, jer vjeruju da će zbog toga njihova beba biti manja.

„Pušenje za vrijeme trudnoće nije štetno samo za dijete i majku, već i za buduću odraslu osobu u koju će dijete izrasti." rekao je.

Profesor i njegov tim sa odjela za ginekologiju i porodništvo proveli su studiju koja dokazuje kako žene koje prestanu pušiti nakon što otkriju da su trudne time štite svoje nerođeno dijete od brojnih potencijalnih oboljenja i deformacija.

Istraživači su pogledali podatke o više od 50.000 trudnoća, analizirajući težinu djece pri porodu i uspoređujući to sa pušačkim navikama majki. Pokazalo se da bebe žena koje su pušile i za vrijeme trudnoće manje težine od beba čije majke nisu pušile.

Što su više žene pušile, to su manje kilograma imale njihove bebe: novorođenčard čije su majke pušile više od 10 cigareta na dan prosječno su imala 300 grama manje nego djeca majki koje nisu pušile.

S druge strane, majke koje su prestale pušiti čim su saznale da su trudne imaju potpuno jednaku šansu da njihovo dijete bude normalne težine, kao i majke koje nikad nisu pušile.

Ovo bi istraživanje moglo pomoći da se promijeni ponašanje britanskih majki, koja ima jednu od najviših stopa trudnica koje puše u Europi.

Cigareta sadrži više od 4000 štetnih tvari i toksina koje mogu ozbiljno naštetiti transportu kisika i hranjivih tvari koji idu kroz posteljicu do djeteta.

08.07.2011. 18:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh