« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
EH, DA...

Brinete za svoje klince? Pazite da ne pretjerate!

Taj nedostatak izloženosti neuspjehu čini djecu bespomoćnom kad se moraju suočiti s njima po prvi put jer nemaju prilagodljivost potrebnu za suočavanje

Nemojte baš stalno paziti na klince
Nemojte baš stalno paziti na klince (Arhiva)
Više o

roditeljstvo

,

briga

,

helikopter roditelji

Roditelji žele najbolje za svoju djecu, barem deklarativno - sigurni smo da i vi želite da budu pametni, kreativni, uspješni... Naravno, pritom radite sve u svojoj moći kako biste im osigurali bolju budućnostIpakNo, neki roditelji idu u svojim dobrim namjerama predaleko,  što dovodi do ne tako zdrave dinamike između roditelja i djeteta.

Helikopter stil roditeljstva je u porastu

Možemo ga opisati kao stil roditeljstva gdje obično dobronamjerni, ali previše uključeni roditelji, koji previše štite svoju djecu, i ponašaju se neprikladno dobi i sposobnostima djeteta.

Prema studiji koja je ove godine objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, istraživači Sofie Rousseau i Miri Scharf identificirali su tri vrste ljudikoji su skloni helikopter roduiteljstvu: oni koji su usmjereni na prevenciju, oni koji su usmjereni na promociju ili oni koji su usmjereni žaljenje. 

Pojedinci usmjereni na prevenciju pokušavaju izbjegavati neuspjeh i razočaranje, jer na njih gledaju kao dokaz osobnih nedostataka. Oni projiciraju strah od neuspjeha na svoju djecu.

Osobe usmjerene na promociju stavljaju previše naglaska na postignuće i napredak, što se izravno prevodi vrijednost za njiihovu djecu.

Roditelji usmjereni na žaljenje - pogotovo žene - donose odluke za svoju djecu jer vjeruju da oni sami kao adolescenti donijeli pogrešne odluke i nadaju se da će kod svoje djece umanjiti iste pogreške.

Proizlazi iz mjesta ljubavi, ali može štetiti razvoju djece

Klinička dječja psihologom i autorica knjige 'Roditeljstvo u stvarnom svijetu' Stephanie O'Leary rekla je za brit.co: "Vidim helikopter roditeljstvo kao izazov jer oduzima djeci i tinejdžerima priliku da nauče od neuspjeha i prepreka".

Taj nedostatak izloženosti neuspjehu čini djecu bespomoćnom kad se moraju suočiti s njima po prvi put jer nemaju prilagodljivost potrebnu za suočavanje, a može dovesti i do smanjene razine samopouzdanja.

"Kad roditelji sve sređuju i brinu o svakoj sitnici, djeca počinju sumnjati u svoje instinkte i bore se s oblikovanjem vlastitih perspektiva i mišljenja", komentirala je O'Leary, Budući da su njihovi roditelji inzistirali na donošenju odluka umjesto njih, pada povjerenje u vlastite odluke.

To može uzrokovati da djeca kad odrastu ulaze u odnose s jednako dominirajućim osobama kako bi ispunili ulogu, koju su im roditelji dali tijekom mladosti. Ta povećana sumnja u sebe i svoje odluke, zbog helikopter roditelja, može imati "trajni utjecaj na dijete" i snalaženje u stvarnom svijetu. 

Ravnoteža između brige i prevelike brige, izazovna je, ali bitna za razvoj djeteta. Dopustite djetetu da padne, pogriješi i samo nauči kako ponovo ustati i podupirite ga iz udaljenosti.

15.10.2017. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh