« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
EKSPERIMENT

Mjesec dana bez društvenog života - je li moguće?

Novinarka je provela mjesec dana bez ikakvog društvenog života, da bi vidjela kako će joj se to odraziti na rad, zdravlje i dobrobit

Vrlo zanimljiv eksperiment
Vrlo zanimljiv eksperiment (Arhiva)
Više o

eksperiment

,

društveni život

,

Madeleine Dore

Društveni život, kako onaj uživo tako i na društvenim mrežama okupira sve veći dio našeg vremena, a jeste li se ikad zapitali što bi bilo da ga - nema?

Slobodna novinarka Madeleine Dore napravila je jedan mali socijalni eksperiment na sebi - provela je mjesec dana bez ikakvog društvenog života, da bi vidjela kako će joj se to odraziti na rad, zdravlje i dobrobit.

Prije toga, izračunala je, provodila je 22 sata tjedno na društvene aktivnosti, da bi za eksperimenta odbijala sve aktivnosti s prijateljima - pića, kave, večere i zabave.

Što se dogodilo? Vrlo je brzo izgubila osjećaj propuštanja stvari pa je bila zadovoljnija i ispunjenija radeći, čitajući i gledajući Netflix.

Što se posla tiče, kaže da je češće imala situacije "dubokog rada" (sposobnost fokusiranja bez ometanja na kognitivno zahtjevan zadatak), uspijevala je u tjedan ubaciti koncentrirane džepove rada u vrijeme kad bi se inače družila.

I na zdravlje joj se ovo odrazilo - više je kuhala kod kuće, češće vježbala, išla ranije u krevet, čitala i uživala u trenucima odmora te je općenito imala više vremena. Što se stanja duha tiče, više je sanjarila, razmišljala o novim idejama i ponovno promišljala postojeće projekte.

U zaključku ne predlaže izbjegavanje ljudi, niti samo rad ili samo zabavu cijeli dan, nego mješavinu različitih angažmana unutar svakog dana i redovite kratke pauze između.

15.10.2017. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh