Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2017. 15:45:00
EH, DA...

Brinete za svoje klince? Pazite da ne pretjerate!

Taj nedostatak izloženosti neuspjehu čini djecu bespomoćnom kad se moraju suočiti s njima po prvi put jer nemaju prilagodljivost potrebnu za suočavanje

Nemojte baš stalno paziti na klince
Nemojte baš stalno paziti na klince (Arhiva)

Roditelji žele najbolje za svoju djecu, barem deklarativno - sigurni smo da i vi želite da budu pametni, kreativni, uspješni... Naravno, pritom radite sve u svojoj moći kako biste im osigurali bolju budućnostIpakNo, neki roditelji idu u svojim dobrim namjerama predaleko,  što dovodi do ne tako zdrave dinamike između roditelja i djeteta.

Helikopter stil roditeljstva je u porastu

Možemo ga opisati kao stil roditeljstva gdje obično dobronamjerni, ali previše uključeni roditelji, koji previše štite svoju djecu, i ponašaju se neprikladno dobi i sposobnostima djeteta.

Prema studiji koja je ove godine objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, istraživači Sofie Rousseau i Miri Scharf identificirali su tri vrste ljudikoji su skloni helikopter roduiteljstvu: oni koji su usmjereni na prevenciju, oni koji su usmjereni na promociju ili oni koji su usmjereni žaljenje. 

Pojedinci usmjereni na prevenciju pokušavaju izbjegavati neuspjeh i razočaranje, jer na njih gledaju kao dokaz osobnih nedostataka. Oni projiciraju strah od neuspjeha na svoju djecu.

Osobe usmjerene na promociju stavljaju previše naglaska na postignuće i napredak, što se izravno prevodi vrijednost za njiihovu djecu.

Roditelji usmjereni na žaljenje - pogotovo žene - donose odluke za svoju djecu jer vjeruju da oni sami kao adolescenti donijeli pogrešne odluke i nadaju se da će kod svoje djece umanjiti iste pogreške.

Proizlazi iz mjesta ljubavi, ali može štetiti razvoju djece

Klinička dječja psihologom i autorica knjige 'Roditeljstvo u stvarnom svijetu' Stephanie O'Leary rekla je za brit.co: "Vidim helikopter roditeljstvo kao izazov jer oduzima djeci i tinejdžerima priliku da nauče od neuspjeha i prepreka".

Taj nedostatak izloženosti neuspjehu čini djecu bespomoćnom kad se moraju suočiti s njima po prvi put jer nemaju prilagodljivost potrebnu za suočavanje, a može dovesti i do smanjene razine samopouzdanja.

"Kad roditelji sve sređuju i brinu o svakoj sitnici, djeca počinju sumnjati u svoje instinkte i bore se s oblikovanjem vlastitih perspektiva i mišljenja", komentirala je O'Leary, Budući da su njihovi roditelji inzistirali na donošenju odluka umjesto njih, pada povjerenje u vlastite odluke.

To može uzrokovati da djeca kad odrastu ulaze u odnose s jednako dominirajućim osobama kako bi ispunili ulogu, koju su im roditelji dali tijekom mladosti. Ta povećana sumnja u sebe i svoje odluke, zbog helikopter roditelja, može imati "trajni utjecaj na dijete" i snalaženje u stvarnom svijetu. 

Ravnoteža između brige i prevelike brige, izazovna je, ali bitna za razvoj djeteta. Dopustite djetetu da padne, pogriješi i samo nauči kako ponovo ustati i podupirite ga iz udaljenosti.

15.10.2017. 15:45:00
http://metro-portal.hr/brinete-za-svoje-klince-pazite-da-ne-pretjerate/107961/