« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
13. 12.

Božićna pšenica za svetu Luciju

Božićna pšenica predstavlja simbol novog života i plodne godine kojoj se nadate, pa se vrijedi potruditi da vam uspije što bolje

Kako uzgojiti bogatu božićnu pšenicu
Kako uzgojiti bogatu božićnu pšenicu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

Sveta Lucija

,

božićna pšenica

Božićna pšenica tradicionalno se sije na Dan svete Lucije 13. prosinca - upravo danas. Predstavlja simbol novog života i plodne godine kojoj se nadate, pa se vrijedi potruditi da vam uspije što bolje.

Za početak, namočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je tijekom noći na nekom toplom mjestu da malo odstoji. 

Sljedeće je jutro treba osušiti papirnatim ručnikom i posijati, i to na sljedeći način 

U posudu stavite malo zemlje da pokrije dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nema potrebe za štednjom, pšenicom potpuno pokrijte zemlju tako da se ne vidi, zrna pšenice mogu biti i jedna preko drugih.

Nakon toga na sloj pšenice stavite sloj zemlje tako da je pokrije, no nemojte staviti previše i nemojte pritiskati zemlju.

Svoju posudu s božićnom pšenicom stavite na toplo i svijetlo mjesto, najbolje kraj prozora, no ne i na radijator kako se ne bi previše osušila. Pažljivo je zalijte vodom - samo da se zemlja natopi, pripazite da ne nalijete previše. 

Pšenica će proklijati za nekoliko dana, a do tada je možete prekriti aluminijskom folijom kako biste sačuvali vlagu. 

Kad izdanci pšenice probiju zemlju, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan toliko da zemlja bude vlažna, ne mokra. Bilo bi najbolje zalijevati bocom s raspršivačem.

Toplo preporučujemo da posijete više posuda, kako biste mogli za blagdanski stol odabrati onu koja je najljepša i najgušća.

13.12.2016. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh