« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Vodič za pesimiste u 2017.

Kako navodi jedan od najvećih poslovnih svjetskih medija, neka su se od njihovih prošlogodišnjih predviđanjau 2016. stvarno obistinila, pa evo novog pokušaja proricanja budućnosti ...

Cesta vodi u ... pakao?
Cesta vodi u ... pakao? (Arhiva)
Više o

Bloomberg

,

pesimizam

,

2017.

,

predviđanja za 2017.

Mislili ste da je 2016. bila loša godina? Brojne slavne osobe su nas napustile, sukobi diljem svijeta nisu prestali, a grozote se događaju na svakom koraku.

Ako bacite pogled na "Vodič za pesimiste u 2017." koji je objavio američki Bloomberg, uvjerit ćete se da je to bilo samo zagrijavanje za 2017. 

Kako navodi jedan od najvećih poslovnih svjetskih medija, neka su se od njihovih prošlogodišnjih predviđanja, poput onoga da će Velika Britanija glasati za napuštanje Europske unije, ili Donald Trump postati novi američki predsjednik, u 2016. zaista obistinila.

Evo nekih od crnih scenarija koje nam Bloomberg predviđa za 2017. godinu

Širenje populizma diljem Europe

Bloombergova prognoza predviđa izbor populističkih kandidata diljem starog kontinenta - od Nizozemske do zemalja istočne Europe. Oni će tražiti izlaz njihovih zemalja iz EU, prekidanje sporazuma o slobodnoj trgovini i ojačavanje granica. U Francuskoj predviđa pobjedu radikalne desnice Marine Le Pen i raspisivanje referenduma za izlazak iz EU; u Italiji pobjedu pokreta Pet zvjezdica Beppe Grilla i vraćanje lire za nacionalnu valutu. U Njemačkoj će Merkel izgubiti izbore. Češka će se zbližiti s Rusijom i Schengen će se ukinuti. Grčka će ponovno zapasti u krizu, ali ovaj put joj Europska unija neće pomoći, a vrijednost eura će drastično pasti.

Opći geopolitički kaos

Trump je obećao držati se podalje od globalnih geopolitičkih problema. To će i dokazati, suspendirajući članstvo u NATO paktu i UN-u. Njegov će potez ohrabriti takozvanu Islamsku državu, koja će početi upravljati trgovinom drogama iz Afganistana te polako radikalizirati srednju Aziju.

Svijet će zapanjiti Sjeverna Koreja, kada se otkrije da je razvila nuklearno oružje s dometom do zapadne obale SAD-a. Saudijska Arabija i Japan početi će razvijati svoje nuklerane programe.

Trump će shvatiti da je njegova azijska strategija promašena, pa će na kraju moliti Kinu za pomoć u smirivanju Sjeverne Koreje.

Trump-apokalipsa

Što bi moglo proći po zlu za vladavine novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa? U gotovo apokaliptičnom scenariju, u Bloombergovoj staklenoj kugli pesimizma prikazani su masovni prosvjedi protiv Trumpove vladavine u kojima se udružuju studenti sveučilišta, bivši pripadnici pokreta "Occupy Wall Street", pripadnici pokreta "Crni životi su bitni" i anarhisti, a Kalifornija se pretvara u središte otpora Trumpu. Do te mjere de se govori o "Calexitu".

Ovakvi dramatični događaji stvorit će duboke podjele u Trumpovoj vladi, a dionice glavnih tehnoloških kompanija gube na vrijednosti.

Ponovni rast ruskog utjecaja

Angela Merkel naći će se pred teškim izazovom: suprostaviti Europsku uniju Putinu ili nagoditi se s njime? Prema Bloombergovoj prognozi, odlučit će se za potonji scenarij, slijedom kojega će Putin opozvati svoju vojsku hakera i "zalutalih aviona", a Merkel će priznati  ruske interese u Ukrajini, Bijelorusiji i Siriji. Time će biti povraćen ruski prestiž, po prvi puta nakon pada Sovjetskog Saveza, rubalj će ponovno narasti, a Putin će početi razmatrati odlazak u mirovinu - nakon još jednog predsjedničkog mandata, dakako...

Kinesko-američki ekonomski rat

Trump je i prije svoje inauguracije zakomplicirao odnose SAD-a s Kinom, a to će se nastaviti i za njegove vladavine, predviđa Bloomberg. Na samo jutro svoje inauguracije, Trump će na Twitteru proglasiti Kinu manipulatorom valute i primijeniti velike carine na uvoz robe u SAD. Kina će odmah devaluirati juan, otkazati narudžbe za Boeing i blokirati prodaju IPhonea.

Do kraja godine, Kina će - kao i ostatak Azije - pasti u veliku recesiju.

Hakerski ratovi

Amazon, Apple i Google otkrit će postojanje programa raširenog prisluškivanja obavještajnih agencija putem pametnih telefona i kućanskih uređaja.

Hakeri u službi velikih svjetskih sila izvodit će napade na ključnu infrastrukturu - elektrane, medicinsku opremu ili autonomna vozila. Iako nijedna vlada neće preuzeti odgovornost za napade, odgovornima će se smatrati Kina ili Rusija, što najavljuje i otvoreni hakerski rat između svjetskih sila...

Zbližavanje Kube i Rusije

Budući da će Trump prekinuti zbližavanje Kube i SAD-a kojega je započeo Barack Obama, Kuba će se, suočena s ekonomskom krizom, okrenuti Rusiji i Kini. Raul Castro će Rusiji dopustiti ponovno otvaranje obavještajnog stožera u Havani. Situacija uvelike podsjeća na krizu s projektilima na Kubi iz 1962. godine.

14.12.2016. 15:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh