« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NEOČEKIVANI KRIVAC

Božićna jelka može naškoditi našem zdravlju

Osjećate se letargično? Imate problema s disanjem? Znanstvenici kažu da je mogući uzročnik vaših zdravstvenih problema simbol novogodišnjih blagdana - božićna jelka

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

bolest

,

božićni i novogodišnji blagdani

,

Božić

,

obitelj

,

božićni ukrasi

,

plijesan

,

praznici

,

božićna jelka

Tim znanstvenika otkrio je da božićna jelka može uzrokovati pregršt zdravstvenih problema, od kašlja i poteškoća s disanjem do letargije i nesanice, a uzročnik je plijesan koja je zahvatila koru drveta ili grane.

Američki znanstvenici sa sveučilišta Upstate Medical odlučili su istražiti zbog čega tokom prosinca dolazi do povećanja broja pacijenata koji imaju probleme s dišnim sustavom. Kako bi ispitali svoju teoriju uzeli su uzorke kore i iglica od 28 jelki, a nakon analize pronašli su 53 vrste plijesni od kojih 70 posto izazivaju simptome poput kroničnog umora, bolove u prsima, začepljenje sinusa, svrbež nosa i otežano disanje.

Liječnici kažu kako neke vrste plijesni mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput upale pluća ili bronhitisa.

Dr. Šime Prtenjača, voditelj istraživanja, preporuča ljudima da ako žele izbjeći gore navedene simptome kupuju i kite umjetne jelke, a svim sumnjičavim osobama savjetuje da pravu jelku dobro operu prije nego li ju unesu u životni prostor, te da ju izbace iz kuće odmah nakon Božića.

"Postoje ljepša mjesta na kojima se može provesti Božić od čekaonice u bolnici, pa makar to značilo da imate umjetnu jelku ili da ju uopće nemate" rekao je Dr. Kurlandsky za Sunday Telegraph.

Istraživanje je također pokazalo da se nakon dva tjedna u prostoriji u kojoj je bila jelka koncentracija spora plijesni povećala sa 800 jedinica na vrtoglavih 3000 jedinica po kubičnom metru.  

18.12.2011. 17:32:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh