« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
LIJEKOVI? NE HVALA

Borba protiv prehlade na prirodan način

Za običnu prehladu još nema lijeka, no stara narodna medicina, uz koji moderan trik, može odagnat dosadnu hunjavicu, te vam pomoći da se što prije dignete iz kreveta

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

med

,

virusi

,

bolest

,

prehlada

,

vlaga

,

prirodni lijekovi

Ma koliko se liječnici i znanstvenici trudili još uvijek nema lijeka za opaku bolesti koja zastrašujućom snagom svake godine zarazi preko 90 posto svjetskog stanovništva - obična prehlada.

Iako na tržištu postoji mnogo lijekova koji samo ublažavaju simptome prehlade uzimanje farmaceutskih preparata bez konzultacije s liječnicima može biti štetno po zdravlje. Kako bi izbjegli moguće komplikacije najbolje se uzdati u staru i iskušanu narodnu medicinu koja može jednako uspješno odagnati prehladu kao i lijekovi, no bez ikakvih nuspojava.

Hidratizacija

Iako možda niste žedni vašem tijelu je potrebna voda kako bi se lakše borilo protiv prehlade. Povećani unos vode može pomoći pri smanjivanju i izbacivanju sluzi iz dišnih putova što će vam u konačnici odčepiti nos i olakšati disanje. Ne morate se striktno držati vode, možete piti tople čajeve ili voćne sokove - idealno bi bilo da su svježe iscijeđeni, no izbjegavajte alkohol i napitke koji sadržavaju kofein jer vas takva pića mogu dodatno dehidrirati.

Uzmite nešto slatko

Učestali suh i hrapav kašalj može čovjeka dovesti do ludila, no ako ga se želite riješiti sirupom ili nekim drugim lijekom razmislite malo jer med može podjednako blagotvorno djelovati kao i sastojci u farmaceutskim pripravcima. Med osim što ima antibakterijska svojstva bogat je antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma od raznih toksina, a i ublažava od kašlja nadraženo grlo. Prije spavanja uzmite dvije žlice meda, a umjesto šećera čaj zasladite medom, no pustite da se malo ohladi kako vrućina ne bi uništila sve njegove pozitivne ehekte.

Vlažan zrak je vaš prijatelj

Suhi sinusi su plodno tlo za viruse prehlade, a ništa bolje ne isušuje nos nego kombinacija hladnog i suhog vanjskog zraka i još sušeg toplog zraka unutar stambenog prostora. Kako bi doskočili suhom zraku na vruće radijatore stavite mokre krpe ili posude s vodom, a vlažnost sinusa možete održavati čestom inhalacijom u koju možete ukapati razna eterična ulja.

Domaća pileća juhica

Vruća pileća juha suzbija uzročnike upalnih procesa koji nastaju za vrijeme virusne infekcije. Nadalje, juha nas hidratizira i time se smanjuje koncentracija sluzi u dišnim putovima, a pošto je krcata antioksidansima i hranjivim tvarima život nam se olakšava za vrijeme prehlade.

Navodnjavanje

Nekolicina znanstvenih studija pokazalo je da kapanje nosa može smanjiti simptome koji prate upale dišnog sustava. kada osjetite da će vam se začepiti nos počnite s kurom kapanja otopinom slane vode koja će vam doslovce isprati sinuse od sluzi i spriječiti nakupljanje bakterija. Nadalje, slana otopina hidratizitat će nos i pomoći mu da se prirodnim putem bori protiv infekcije.

18.12.2011. 19:41:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh