« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 18 dana i 2 sata
MLJAC

Borovnice - supervoće za vaš organizam

Fitokemikalije flavonoidi koje se nalaze u voću pomažu povećanju protoka krvi u mozgu, omogućavajući da do njega dođu visoke razine kisika

Borovnice su čudesno zdrave
Borovnice su čudesno zdrave (Arhiva)
Više o

mozak

,

borovnice

,

flavonoidi

,

sok od borovnice

Borovnice nisu samo fini plodovi koje obožavamo jesti ili stavljati u kolače - novo istraživanje sugerira da sok od borovnice poboljšava snagu mozga kod starijih ljudi. Fitokemikalije flavonoidi koje se nalaze u voću pomažu povećanju protoka krvi u mozgu, omogućavajući da do njega dođu visoke razine kisika.

Mogu i pomoći u aktiviranju dijelova mozga koji kontroliraju koliko dobro netko funkcionira kako stari, tvrde znanstvenici. Prema najnovijem istraživanju, umirovljenici bi trebali piti 30 ml koncentriranog soka od borovnice svaki dan.

Prijašnja istraživanja su pokazala da se može smanjiti rizik od demencije većim unosom voća i povrća. Poznato je i kako starije osobe čija je prehrana bazirana na biljkama, imaju bolje kognitivne funkcije. 

Flavonoidi, koji su rasprostranjeni u biljkama, vjerojatno su važan sastojak koji doprinosi tome.

Borovnice su poznate po visokim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Kako bi testirali njihovoj utjecaj, istraživači sa Sveučilišta Exeter ispitalo je 26 zdravih odraslih ljudi u dobi između 65 i 77 godina.

Sudionici su svaki dan pili različite razine koncentriranog soka borovnice. Polovica je dobila ekvivalent 230 grama borovnica, dok su drugi dobili placebo. Osobe koje su konzumirale više od pet porcija voća i povrća svaki dan, bili su isključene iz istraživanja.

Za vrijeme trajanja istraživanja, dobili su naputak da normalno jedu kako bi mogao pratiti samo utjecaj borovnica.

Provedeni su kognitivni testoviprije nego je krenulo istraživanje i 12 tjedana nakon završetka. Magnetska rezonanca mozga korištena je kako bi se pratile moždane funkcije. U usporedbi s placebo grupom, ljudi koji su dobivali borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti.

"Naše kognitivna funkcije padaju kako starimo,  ali prethodna istraživanja pokazala su da je kognitivna funkcija bolje očuvana kod zdravih starijih osoba s prehrane bogate biljne hrane", rekla je autorica studije Joanna Bowtell, a prenosi Daily Mail. Studija je objavljena u časopisu Applied Physiology, Nutrition & Metabolism.

14.05.2020. 08:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.05.2020. 11:35
    odlične su
  2. avatar
    Cranberry
    15.05.2020. 16:58
    Mmmm da voliš više svježe ili kad se termički obrade?
  3. avatar
    armando
    15.05.2020. 17:56
    svjeze :)))))
  4. avatar
    Cranberry
    15.05.2020. 18:52
    Meni su intenzivnije kada se skuhaju u nekoj kremi
  5. avatar
    armando
    15.05.2020. 18:57
    mislis da su bolje?kissssssss
  6. avatar
    Cranberry
    15.05.2020. 19:03
    Meni jesu ukusnije
  7. avatar
    armando
    15.05.2020. 20:05
    meni su svakakve dobre ali nisu los svjeze kissssssssss volim ih s jogurtom papati
  8. avatar
    Cranberry
    16.05.2020. 12:12
    Nisu loše svježe, ali malo su mi neutralnog okusa svježe
  9. avatar
    armando
    16.05.2020. 12:27
    Oksidans da ciste krv zdrave
  10. avatar
    Cranberry
    16.05.2020. 12:29
    Antioksidans da
  11. avatar
    armando
    16.05.2020. 20:21
    kis tako je
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh