« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ:

Borba protiv korupcije je važan test za Hrvatsku

Novi predsjednik očekuje da Kosor i Milanović naprave određeni konsenzus oko poteza vezanih uz gospodarstvo

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

korupcija

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

Novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras da je borba protiv korupcije važan test za Hrvatsku, te najavio da će kao predsjednik od svih institucija tražiti maksimalan angažman u njenom suzbijanju, odnosno stvaranju antikoruptivne klime u zemlji.

Na prvom sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor kao predsjednik dogovorit ću konkretne mjere za stvaranje antikoruptivne klime, tražit će i punu aktivnost državnog odvjetništva i MUP-a, a od sigurnosnih službi tražit ću da do kraja "stisnu gas" u borbi protiv korupcije, rekao je Josipović u razgovoru za radijsku mrežu Media servis.

Ponovio je da, iako je bio predsjednički kandidat SDP-a, neće biti predsjednik koji servisira stranačke interese, a o mogućoj koaliciji SDP-a i HDZ-a kazao kako je to stvar političkog trenutka, te da odluku donose stranke.

Od najavljenog susreta premijerke Jadranke Kosor i čelnika SDP-a Zorana Milanovića, s obzirom na ozbiljnu gospodarsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, najmanje što očekuje je da naprave "određeni konsenzus oko strateških poteza vezanih uz gospodarstvo".

Josipović je potvrdio da je jučer održao neformalni razgovor s predsjednikom Stjepanom Mesićem, da formalni sastanak tek slijedi, te izrazio zadovoljstvo pripremama za primopredaju predsjedničke dužnosti.

Najavio je da će djelatnici koji rade u Uredu predsjednika nastaviti raditi taj posao, ali i da će biti nekih manjih promjena. Najavio je tako jačanje "informatičke komponente" Ureda jer želi biti "predsjednik za 21. stoljeće", te potvrdio da će imati savjetnika za branitelje. "Sastav ljudi pokazat će da to nije stranačka ekipa", naglasio je.

Potvrdio je da će se nastaviti tradicionalno druženje s građanima, kako uz 'Facebook' gdje 11 tisuća osoba "čeka da mu postanu 'prijatelji', tako i kroz kavu s predsjednikom ili odlazak na koncert.

Naglasio je važnost dobrih odnosa sa susjednim državama i rekao da sva otvorena pitanja treba što prije riješiti, a ne ih ostavljati generacijama koje dolaze.

U BiH, ustvrdio je, nije održivo bilo koje rješenje koje će se nametati izvana, već samo ono koje dogovore konstitutivni narodi. "Temeljno rješenje moraju dogovoriti sva tri naroda u BiH", kazao je i naglasio da je "nužna pretpostavka da se rješenjem jamči jednakopravnost hrvatskog naroda". (hina/metro-portal)


19.01.2010. 21:07:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh