« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREMIJERA

Bolnica na kraju grada u Kerempuhu

Nova premijera u režiji Saše Broz prema predlošku slavnog Hrista Bojčeva

Borko Perić u Bolnici na kraju grada
Borko Perić u Bolnici na kraju grada (Kerempuh)
Više o

premijera

,

Kazalište Kerempuh

,

Saša Broz

,

Hristo Bojčev

,

Borko Perić

Kazalište Kerempuh nastavlja sezonu punom parom, nakon velikog uspjeha Čuda u Poskokovoj Dragi stiže nam još jedan hit nastao prema scenariju Hrista Bojčeva - Bolnica na kraju grada.

Režiju potpisujue Saša Broz, Željka Udovičić prevela je i dramatizirala tekst, scenu je složio Dragutin Broz, dok je muzika stigla iz kreativne radionice Saše Lošića.

O predstavi:

Zatvorena bolnica otvorenog tipa pružila je utočište likovima u kojima se prepoznajemo, antijunacima sazdanim od nekih običnih ljudi, malih ljudi. Osuđeni pronaći svoj životni prostor i nestali smisao ugroženih egzistencija oni, zbog nemogućnosti da se uklope i ukalupe u društvena pravila, završavaju na marginama velikih događanja, tuđih odluka i novog vremena.

bog tih okolnosti koje ih bez milosti određuju ispisujući im terminalnu dijagnozu, oni odlučuju ostati u toj imaginarnoj Bolnici zatvarajući se u njen definirani prostor i stvarajući u njoj svoj paralelni, poznati i na izvjestan način siguran svijet. I baš za ovaj komad, ovu Bolnicu i njene „zatvorenike" sam autor kaže da je puna „mojih malih junaka koji imaju želju pobijediti život. Pri tome koriste iluziju, a iluzija je najveće bogatstvo koje čovjek ima jer mu pomaže izdržati život do kraja." Iluzija da će „ozdraviti" i izaći van stvarni svijet, u pravi život , onaj bolji.

Međutim,  pitanje jest koji realitet od ta dva doista posjeduje pravo zvati se onim pravim, onim stvarnim. I kao što je to teško razlučiti jer je odvisno od perspektive promišljanja, tako je teško razlučiti tko je od naših stanovnika Bolnice koja se nalazi negdje u nigdini, negdje Bogu iza leđa, bolestan, a tko zdrav.

No, vrlo je jasno da svi pripadaju istom društvu, da se upala slijepog crijeva Bratoja ne razlikuje od amnezije Kontuzova , stečena nijemost Pepeljuge od skleroze Dede. One su tek izgovor za priču. Kao što su njima ravnopravni  i liječnik i medicinska sestra - pa oni su dio njih. Tek čovjek s dijagnozom liječnika. I žena s dijagnozom medicinske sestre.

Situacije prožete duhovitošću i crnim humorom, koji će nasmijati, ali i natjerati nas da se zamislimo, tjeraju naše junake na borbu za posljednje nade i zadnje ideale unutar začaranog bolničkog kruga - koji prepoznajemo kao vlastiti životni prostor.

Glume: Borko Perić, Željko Koenigsknecht, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Mario Mirković, Linda Begonja, Nina Erak - Svrtan, Branka Trlin, Ivan Đuričić, Anita Matić Delić i Antun Tudić.

Izvedbe: 23.,24.,25.,26 /premijera/ ožujka u 20 sati.

 

20.03.2011. 04:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh