« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana
ZANIMLJIVO :)

Kako ohladiti dom bez klime?

Hrvatsku je pogodio toplinski val zbog kojeg je spavanje noću gotovo nemoguće ako nemate klimu. Ipak, postoje trikovi kojima si možete olakšati

Laganini...
Laganini... (Arhiva)
Više o

klima

,

obrnuta kuća

,

dom

Vrućine su stigle, štoviše, vrelina je postala i opasna, a ako nemate klimu.. sigurno vam nije lako.

No, ovi trikovi pomoći će pri spuštanju temperature u domu i pri održavanju hladnoće kako biste navečer lakše zaspali.

Imajte hladno rublje - iako možda zvuči čudno, ali prije nego što započnete svoju rutinu prije spavanja, donje rublje stavite u zamrzivač i izvadite ga kada ste spremni za spavanje. Ne ostavljajte ga predugo u zamrzivaču. Trebali biste ostati taman hladni da možete zaspati.

Koristite niskoenergetske žarulje - konvencionalne žarulje i do 90% svoje energije otpuštaju kao otpadnu toplinu. Kako biste spriječili pregrijavanje, prebacite se na niskoenergetske žarulje. Računi će biti manji, a prostor hladniji.

>> Kako preživjeti ljetne vrućine >>

Koristite termofor - iako se termofor najviše koristi zimi kako bi se ugrijali ili za ublažavanje bolova, manje je poznato da se on može koristiti za hlađenje. Prije spavanja ga napunite hladnom vodom i stavite u zamrzivač. Možete ga staviti u krevet dok obavljate što imate u kupaoni prije spavanja, ili ga možete otaviti pod nogama preko noći. Ako vam je prehladno, možete za zamotati u plahtu. Pomoći će vam pri reguliranju temperature tijela.

Ne otvarajte prozore tijekom dana - iako se čini logično da otvorite prozore kako biste prozračili, ljeti to znači da ćete u kuću samo pustiti vruć zrak zbog čega će se vaš životni prostor dodatno zagrijati. Tijekom dana prozori neka budu zatvoreni, zavjese navučene i rolete spuštene kako bi spriječili ulazak sunčevih zraka. Kada padne noć otvorite prozore kako bi se sve dobro prozračilo.

Zdjele hladne vode - strateški postavljene zdjele pune hladne vode u više prostorija mogu pomoći u hlađenju vrućeg zraka. Uz njih, valjalo bi dodati i malo zelenila jer biljke djeluju kao prirodna klima.

>> Toplotni udar - simptomi i prva pomoć >>

Spavanje na podu - ako vam zbilja ništa ne pomogne, uvijek možete spavati na podu. Naime, ujutro će se prostor zagrijavati od gore prema dolje i pod će najdulje ostati hladan. Ako vam je jako neudobno na pod možete staviti ležaljku za plažu, piše The Sun.

21.06.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.06.2021. 17:49
    ne mozes nikako bez klime ili ventilatora
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh