« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ŠTO JE U TANJURU ...

Bolja prehrana - bolji mozak u zrelim godinama

Vitamini B, C, D i E uz omega tri masne kiseline ključ su dobrog rada mozga u poznim godinama

Zdrava prehrana za zdrav mozak
Zdrava prehrana za zdrav mozak (Shutterstock)
Više o

Omega 3

,

vitamini

,

mozak

,

masne kiseline

Stariji ljudi koji u krvi imaju više razine vitamina B, C, D i E te omega tri masnih kiselina imaju bolje mentalne sposobnosti i pamćenje od vršnjaka koji ne konzumiraju hranu s visokim udjelom tih sastojaka, pokazala je studija objavljena u srijedu u medicinskom časopisu "Neurology" iz Sjedinjenih Država.

U osoba koje prehranom unose visoke razine vitamina i omega tri masne kiseline opseg mozga se ne smanjuje, a upravo je ta pojava uočena u oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Autori studije utvrdili su da visoke razine vitamina B, C, D i E te omega tri masnih kiselina, kojima je napose bogato riblje meso, imaju pozitivne učinke na mentalno zdravlje i cijeli organizam.

"Vitamini i sastojci koji se unose konzumiranjem raznolikog voća, povrća i ribe mogu se izmjeriti biomarkerima u krvi", navodi Maret Traber s Instituta "Linus Pauling" Sveučilišta u Oregonu.

"Uvjerena sam da oni uvelike mogu zaštititi mozak i učiniti da on bolje radi", kaže Traber, koautorica studije.

Manji broj sudionika studije čija je prehrana bogata transmasnim kiselinama, čestima u mliječnim proizvodima i prženoj hrani, postigao je slabije kognitivne rezultate i njihov se mozak više smanjivao.

Rezultate studije valja potvrditi dopunskim istraživanjima, navode autori, ali optimistično ističu da bi te spoznaje starijoj populaciji mogle pomoći da očuva kognitivne sposobnosti.

29.12.2011. 18:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh