« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
GROZNO!

Bolest hara Australijom, a nitko ne zna kako je spriječiti

Situacija najviše zabrinjava u Australskoj državi Viktoriji.

Bolest koja se ne liječi...
Bolest koja se ne liječi... (Pixabay)
Više o

Austrija

,

bolest

,

Buruli čir

Zvuči zapravo kao u nekom filmu - misteriozna bolest koja izjeda kožu oboljelih zahvatila je područje Australije, a nitko ne zna kako joj stati na kraj i spriječiti epidemiju. Bolest je poznata pod nazivom Buruli čir.

Proteklih godina u Australiji je zamijećen povećani rast broja pacijenata oboljelih od Buruli čira, infekcije koja izaziva čireve na koži. 2016.postojalo je 186 zabilježenih slučajeva na tom kontinentu, što je porast od 150% od 2013. kada su oboljele 74 osobe. 2017. zabilježeno je 286 oboljelih, što znači da se bolest širi, a nitko ne zna na koji način ili kako ga spriječiti.

Australski stručnjaci jučer su u medicinskom časopisu The Medical Journal of Australia zamolili za hitnu pomoć, navodeći da se kao zajednica susreću s opasnom epidemijom koju sami nisu u mogućnosti spriječiti.

Buruli čir nije oboljenje specifično za Australiju. Infekcija se pojavljivala u 33 zemlje, u Africi, Južnoj Americi i na zapadnim obalama Pacifika. 2016. diljem svijeta prijavljeno je 2 206 slučajeva oboljenja, od kojih je najviše pacijenata dolazilo iz Australije i Nigerije.

Buruli čir izaziva bakterija Mycobacterium ulcerans, koja spada u vrstu mikroba koji izazivaju tuberkulozu i gubu. Ona proizvodi toksičan sastojak koji uništava stanice kože i potiče stvaranje čireva, najčešće na rukama i nogama. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, moguće su posljedice poput srastanja udova.

Iako nije jasno na koji se način bolest širi, teorije ipak postoje - sumnja se na insekte koji se nalaze u vodi. Prema najnovijim objavama, najviše se sumnja na komarce jer se kod njih pokazalo postojanje M. ulcerans

Kod životinja u Australiji - uključujući pse, mačke i koale - također su zamijećeni čirevi, no ne može se sa sigurnošću reći jesu li te životinje one koje prenose zarazu. U posljednjim objavama tvrdi se da se bolest ne može širiti s osobe na osobu.

Stručnjaci pozivaju na „temeljit pregled okoliša, lokalne flore i faune, ljudskog ponašanja i interakcija", kako bi se lakše razumjelo širenje bolesti i njezini rizici.

Piše: Andrea Holi
18.04.2018. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh