« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
ZAPAMTITE!

Za što se NE koristi maslinovo ulje

Djelovanjem fitonutrijenata smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali... ali nekad

Nije baš uvijek dobro...
Nije baš uvijek dobro... (Arhiva)
Više o

roštilj

,

maslinovo ulje

,

prženje

Maslinovo ulje sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Kada se ovo čudesno zdravo ulje ipak ne bi trebalo koristiti?

Upitna kvaliteta - prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

Za kolače - prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti okus npr. kolača.

Za njegu kože sklonu aknama - vjerojatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često ga se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.

Za prženje - određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Maslinovo ulje se, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja raspada te velik broj važnih tvari, poput omega - 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Za roštilj - mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtjeva ulje, dobro namažete rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.

27.07.2019. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh