« Putovanja
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRIPREMA PRIJE SVEGA

Blagdanska putovanja - planirajte najgore, nadajte se najboljem

Ako ste namjeravali otputovati negdje za božićno-novogodišnjih blagdane, najbolje bi bilo da se naoružate strpljenjem i svim potrebnim informacijama

Na putovanjima očekujte neočekivano
Na putovanjima očekujte neočekivano (Deviantart)
Više o

putovanja

,

savjeti

,

Božić

,

Nova godina

Božić je pred vratima kao i Nova godina a svi mi dobro znamo koliko putovanja u ovo vrijeme mogu biti naporna, frustrirajuća i da nam se tijekom spomenutih blagdana strpljenje stavlja na kušnju (a time gradi karakter) i slično. No krenuti na putovanja baš tada sve je samo ne predvidljivo. Primjerice, prisjetite se prošlogodišnjih terorističkih prijetnji U SAD-u i Europi, štrajkova zračnih prijevoznika, strašnog nevrjemena diljem svijeta. Ni baba Vanga ne bi mogla predvidjeti što nam ova sezona donosi, ali s jednim možete odmah računati - očekujete neočekivano. Činjenica je da se sve mogućnosti ne mogu uzeti u obzir kad krećete na putovanje, ali upravo zato je važno pripremi za odlazak na skijanje ili zimovanje ili u posjet obitelji za božićno-novogodišnje blagdane dati punu pozornost. Za nepredviđeno ćete se najbolje pripremiti ako sami sebe uvjerite da ćete u bilo svakoj situaciji ostati hladne glave i nastojati je sagledati iz što više kutova. Da biste to mogli, potrebno je poduzeti nekoliko koraka koji uključuju zdravorazumske mjere predostrožnosti, pronalazak potpore u slučaju da vam za nešto zatreba i dodatno vrijeme. I ono najvažnije - pripremajte se za najgore, nadajte se najboljem.

Sjajne savjete za ugodna putovanja možete pronaći i u našim člancima:

>> Kako putovati solo?

>> 5 savjeta za ugodan let avionom

>> Kako smanjiti troškove putovanja

>> Avionske karte najjeftinije su osam tjedana prije leta

Pratite vijesti. Važno je da znate što se sve zbiva u području u koje idete te koja pravila tamo vrijede. Prvo, informirajte se po stanju u prometu i vremenskim prilikama ako putujete samostalno automobilom. Ako pak idete u inozemstvo zrakoplovom, provjerite što sve smijete a što ne smijete unijeti na njega i u zemlju u koju idete. Ako idete u stranu zemlju, provjerite i društveno-političke prilike - štrajkovi javnih prijevoznika, blokade cesta, politička nestabilnost, prosvjedi - sve je to moguće susresti i u najuređenijim zemljama svijeta. Zahvaljujući Internetu, sve potrebne informacije možete prikupiti u nekoliko minuta. Ako imate 'smartphone', Internet vam je dostupan uvijek i svugdje, što vam daje znatnu prednost.

Nadalje, ako putujete preko agencija, nemojte gledati samo na cijene aranžmana nego i na kvalitetu same agencije. Prave turističke agencije će vas upozoriti na potencijalne probleme, dati vam savjete kako se ponašati u određenim situacijama, osigurati vam informacije, dati adrese i brojeve važnijih službi i na kraju brinuti o vama do kraja putovanja. Sjetite se potresa u Čileu, vulkanskih erupcija u europi koje su paralizirale zračni promet, odrona u Peruu, poplava i tako dalje. Svaka ozbiljna i kvalitetna agencija bi trebala pratiti stanje u zemljama za koje nudi aranžmane i upozoriti vas na ovakve probleme i eventualno pronaći alternativne načine da stignete do odredišta ili vas uvjeriti da ostanete kod kuće.

>> Želite kupiti sreću? Priuštite si putovanje

Putno osiguranje morate obavezno imati. No dobro se informirajte što se sve pokriva, a što ne. Što se tiče dokumenata, napravite fotokopije putovnice, osobne iskaznice i kartičnih podataka u slučaju da ih izgubite. Istina, ako izgubite originale, potrebno je malo se namučiti po veleposlanstvima i s lokalnim vlastima, ali je to puno lakše ako uz sebe imate kopije originala sa svim potrebnim podatcima. Nikad se ne zna. Uvijek računajte da na putovanju nešto može poći po zlu. Nemojte žuriti. Ako odmor traje deset dana,a odredište je daleko, bolje je dva dana putovati i odmarati osam, nego jedan dan žuriti i doživjeti nesreću. Kad uzmete više vremena za putovanje osjećat ćete se opuštenije i putovanje će vam svakako biti ugodnije i sigurnije. Na kraju, najvažniji je pozitivan stav i saznanje da je putovanje u vrijeme blagdana uvijek stresno, naporno i nepredvidljivo. No budite razumni - ako morate provesti dodatnih nekoliko sati u zračnoj luci zbog više sile, podsjetite se da ste na tlu i na sigurnom i da nije kraj svijeta.

17.12.2010. 11:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    17.12.2010. 12:23
    ja planiram da neidem nikamo :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh