« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
POLITIČKI INŽINJERING ILI?

Biškupić: Za iščitavanje programa Duška Mucala trebalo je hrabrosti

Prema mišljenju ministra kulture, Duško Mucalo nije dostavio zadovoljavajući program koji bi ga učinio intendantom splitskog HNK

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

Božo Biškupić

,

Željko Kerum

,

trokolica

,

comedy club

,

zona zabrane leta

Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je danas kako nije trebala posebna hrabrost za donošenje odluke o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, već je trebala "hrabrost za iščitavanje njegova programa".

Očito je nakon iščitavanja programa kako kandidat nije ispunio uvjete koji se zahtijevaju od jednog intendanta HNK, izjavio je nakon dodjele "Nagrada Vladimir Nazor" ministar Biškupić, komentirajući, na novinarski upit, tvrdnje splitskog gradonačelnika Željko Kerum da je u pozadini te ministrove odluke "politički inžinjering".

Kada gradonačelnik Splita nema argumenata, onda ide populističkim metodama ili uvredama, kazao je Biškupić, zamolivši gradonačelnika Keruma da "smogne vremena i hrabrosti i iščita taj program". Ministar kulture istaknuo je da osobno nema ništa protiv Duška Mucala. "On je simpatičan i bavi se svojim poslom nabolje što zna, ovdje je riječ samo o programu koji je predložio", rekao je Biškupić.

>> Kerum: Božo Biškupić je kukavica, Mucalo kolateralna žrtva

Dodao je i kako "Zagreb ne vlada zakonom, koji je jednak za cijelu Hrvatsku", te napomenuo da će se do kraja godine zakon zasigurno promijeniti radi boljeg fukcioniranja kazalištne djelatnost. "Vjerojatno ćemo još podrobnije odrediti uvjete izbora četiri intendanta (HNK-a)", rekao je ministar Biškupić. Ministar je kazao i kako Grad Split može imenovati v.d. ravnatelja splitskog HNK na šest mjeseci, što može trajati do godine dana, nakon čega se mora provest natječaj. U međuvremenu će biti donesen i novi zakon pa će to specificiranje biti jasnije te neće biti više nesporazuma, naglasio je ministar Biškupić.

>> Mucalo ipak neće biti intendant splitskog HNK

Napomenuo je i da se u svojoj odluci konzultirao s Vijećem te da je zamolio dva stručnjaka, Jasena Boku i Vitomiru Lončar, da iščitaju zakon. "Oni su poslali svoje mišljenje koje me uvjerilo da sam u pravu", zaključio je ministar. Ministar kulture Biškupić jučer je donio je odluku o nepotvrđivanju Duška Mucala za mjesto intendanta HNK Split, jer je utvrđeno, priopćilo je Ministarstvo kulture, da njegov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski.

Odluka je donesena nakon detaljnog uvida u dostavljeni kandidatov Prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2010. do 2013. i sukladno mišljenju Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnog tijela Ministarstva, navedeno je u priopćenju Ministarstva kulture. (hina/metro-portal)

19.06.2010. 16:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mala_ivancica
    19.06.2010. 16:53
    Pitanje je kako je uopće Mucalo došao na popis kandidata za intendanta...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh