« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SMRT JE PREVARENA

Besmrtna meduza jedino zemaljsko stvorenje koje zna tajnu vječnoga života

Turritopsis nutricula ima sposobnost kružnog prolaženja kroz proces starenja, odnosno pomlađivanja - od zrele dobi do polipskog stadija i natrag

Besmrtna meduza jedino zemaljsko stvorenje koje zna tajnu vječnoga života
Besmrtna meduza jedino zemaljsko stvorenje koje zna tajnu vječnoga života (Shutterstock - ilustracija)
Više o

starenje

,

besmrtnost

,

meduza

,

Turritopsis nutricula

,

vječni život

,

transdiferencijacija

Čovjek se milenijima trudi pronaći ključ vječne mladosti i vječnoga života, ali nikako da mu to pođe za rukom (zanemarimo sad teološke aspekte). Ipak, jedno zemaljsko stvorenje s tim nema nikakvih problema. Turritopsis nutricula, posebna je vrsta meduze koje je vjerojatno jedino biće životinjskoga svijeta koje 'živi vječno'.

Ona ima sposobnost kružnog prolaženja kroz proces starenja, odnosno pomlađivanja - od zrele dobi do polipskog stadija i natrag. Stoga znanstvenici pretpostavljaju da njenom životnom vijeku možda uopće nema kraja. Oni tvrde kako je ova meduza jedina poznata životinja koja može 'vratiti vrijeme unatrag' i doći u početni stadij svojega razvitka.

Ključ za ovaj fenomen leži u procesu koji se naziva transdiferencijacija prilikom kojega se jedna vrsta stanica pretvara u drugu vrstu. Ima još životinja koje prolaze kroz djelomičnu transdiferencijaciju i organsku regeneraciju kao, na primjer, daždevnjaci kojima mogu izrasti izgubljeni udovi. Turritopsis nutricula pak to može sa svojim čitavim tijelom i to iznova i iznova. Znanstvenici zasad samo znaju da je meduza sposobna 'putovati kroz vrijeme' i preokrenuti proces starenja, ali još ne znaju kako i zašto.

Obzirom da može zaobići smrt, njen je broj sve veći. Može se pronaći u oceanima diljem svijeta, a ne samo u rodnim karipskim vodama. Prema riječima stručnjaka sa Znanstveno-istraživačkog instituta Smithsonian, „upravo smo svjedoci tihe globalne invazije".

19.03.2010. 13:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stem cells
    06.09.2010. 22:59
    O životinjskom svijetu sam do sada naišao i pročitao na uistinu nevjerovatne informacija i činjenice, možda je istina ipak nešto drugačija Možda je meduzin životni vijek malo duži nego su naši vrli znanstvenici navikli a u taj i takav duži životni vijek je ukomponiran proces starenja i pomlađivanja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh